Externe

Revista presei internaționale: Parada Victoriei la Moscova, cea mai săracă din ultimii ani; Israelul ajunge în finala Eurovision, în ciuda demonstrațiilor stradale și a huiduielilor

Presa internațională descrie modul în care au marcat rușii Ziua Victoriei asupra nazismului, inclusiv în unele orașe europene. Mai multe publicații relatează despre rezultatele vizitei președintelui Chinei în Ungaria, care și-a încheiat turneul de 5 zile în Europa. În fine, Israelul ajunge în finala Eurovision, în ciuda masivelor demonstrații din întreaga lume față de atacurile armatei israeliene în Fâșia Gaza, scrie presa internațională răsfoită de Lida Petrenco.

BBC constată că, ieri, Parada Victoriei de la Moscova s-a dovedit a fi chiar mai modestă decât acum un an. Potrivit serviciului britanic de presă, niciodată în istoria modernă a Rusiei nu au fost prezentate atât de puține echipamente militare în Piața Roșie de 9 mai, defilând doar 61 de vehicule blindate - de două ori mai puține față de anul trecut. Nici vremea nu a fost favorabilă - pentru prima dată în ultimii ani, la Moscova a nins pe 9 mai, iar ninsoarea s-a oprit abia spre finalul paradei, observă BBC.

Associated press relatează că Rusia a fost joi martorul unui spectacol patriotic de Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost un nou prilej pentru președintele Vladimir Putin de a-și saluta forțele armate care luptă în Ucraina și de a critica Occidentul pentru că ar alimenta conflictele din întreaga lume, notează agenția de presă. Liderul de la Kremlin a acuzat joi Occidentul că riscă un conflict global și a spus că nimeni nu va avea voie să amenințe cea mai mare putere nucleară a lumii, notează Reuters. Pe măsură ce trupele ruse avansează împotriva forțelor Ucrainei susținute de Occident, Putin a acuzat elitele occidentale „arogante” că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste, subliniază Reuters. Putin folosește cel de al Doilea Război Mondial ca pe un simbol care i-ar oferi legitimitate politică, observă Novaya Gazeta Evropa, potrivit căreia cultul victoriei a fost transformat într-o adevărată religie în ultimii 10 ani, inclusiv pentru a justifica agresiunea împotriva Ucrainei.

Publicația Kyiv independent subliniază că după 79 de ani de la înfrângerea necondiționată a Germaniei naziste, aceleași regiuni și orașe ucrainene care au fost odată invadate de naziști suferă acum din nou din cauza atacurilor și crimelor rusești. Publicația amintește de sloganul „Niciodată din nou”, apărut ca răspuns la Holocaust și alte atrocități ale celui de-al Doilea Război Mondial, ca un jurământ al umanității de a preveni repetarea unor astfel de evenimente oribile.

Euronews relatează că sute de ruși au mărșăluit prin Viena pentru a sărbători victoria asupra Germaniei naziste, în pofida faptului că Ucraina le-a cerut autorităților austriece să interzică sărbătorile aniversare. Totodată, în preajmă a avut loc și un protest ucrainean. Unul dintre participanți a spus pentru Euronews că marcarea înfrângerii regimului nazist nu e o sărbătoare, ci un eveniment la care trebuie comemorate victimele războiului, fără a răspândi propaganda lui Putin.” Și ambasada Ucrainei a emis un mesaj, potrivit căruia, marșul rușilor organizat la Viena este o batjocură față de toți ucrainenii care mor în prezent din cauza războiului declanșat de Rusia, transmite Euronews.

Iar în Armenia, în Piața Republicii din Erevan, o persoană necunoscută a condus un camion Kamaz spre mulțimea adunată la un miting de 9 mai, relatează Azatutyun. Șoferul a fost reținut la fața locului de către ofițerii de poliție sub suspiciunea săvârșirii unei fapte penale.

Următoarele alegeri europene care se vor desfășura peste o lună vor fi cruciale atât pentru Europa, cât și pentru Ucraina. E mesajul transmis într-un interviu acordat publicației Ukrinform, de președintele parlamentului european, Roberta Metsola, aflată ieri într-o vizită neanunțată la Kiev, în semn de solidaritate cu Ukraina. Actualul speaker al parlamentului european și-a exprimat convingerea că sprijinul pentru Ucraina va rămâne prioritar și în următorul Parlament European.

După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a aterizat la Budapesta, unde a avut parte de o primire călduroasă în ultima etapă a turneului său european, transmite AFP. Vizita a fost marcată de legături economice înfloritoare și de o convergență de opinii cu privire la ofensiva Rusiei în Ucraina, relatează agenția de presă. Într-un articol publicat în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet, Xi Jinping a comparat relațiile bilaterale cu Ungaria cu o „croazieră de aur”. „Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internațional instabil”, trasându-ne cursul de „state suverane în deplină independență”, a scris Xi Jinping, făcând aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a se descurca singur în cadrul Uniunii Europene. „Vocea Ungariei, este o voce singuratică în Europa, care acum este de partea războiului. Singura excepție este Ungaria, care solicită o încetare imediată a focului și discuții de pace și sprijină toate eforturile internaționale de a obține pacea, inclusiv inițiativa de pace prezentată de președintele Xi Jinping”, adeclarat la rândul său, premierul maghiar, Victor Orban, citat de Magyar Nemzet.

În același timp, publicația maghiară nepszava constată că cu excepția câtorva domenii de cooperare și proiecte care au fost făcute publice, se cunosc puține în mod oficial despre obiectivele și rezultatele summitului care a avut loc în ultimele zile între cei doi lideri.

Israelul ajunge în finala Eurovision, în ciuda demonstrațiilor stradale și a huiduielilor, titrează Der Spiegel. Concursul Eurovision din acest an are implicații politice semnificative, pe fondul războiului dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza, remarcă publicația germană. Israelul ignoră avertismentul SUA care au anunțat că nu-i vor mai trimite arme dacă acesta va continua ofensiva în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza – ultimul bastion al grupării teroriste Hamas ai căror militanți se ascund în spatele civililor refugiați în această zonă, relatează Washington post. Israelul este gata să „lupte singur” împotriva dușmanilor săi, a declarat joi premierul Benjamin Netanyahu, după ce liderul de la Casa Albă Joe Biden a amenințat că va întrerupe livrările de arme, precizează aceeași publicație. Într-un interviu pentru The times of israel, premierul Netanyahu a menționat că Israelul „nu are de ales” decât să distrugă trupele Hamas dislocate la Rafah – oraș situat la granița cu Egiptul.

Presa internațională continuă să publice date îngrijorătoare privind efectele încălzirii globale asupra planetei. Irishtimes relatează despre o creștere record a nivelului de CO2 din atmosfera Pământului. Este cel mai mare salt înregistrat vreodată în ceea ce privește cantitatea de dioxid de carbon încărcat în atmosferă, potrivit cercetătorilor care monitorizează acumularea necruțătoare a gazului primar care încălzește planeta, explică publicația. Creșterea a fost stimulată, spun oamenii de știință, de evenimentul climatic periodic El Niño, care acum s-a diminuat, precum și de cantitățile continue și tot mai mari de gaze cu efect de seră expulzate în atmosferă din cauza arderii combustibililor fosili și a defrișărilor.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult