Social

Revista presei: Implicarea regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană; Republica Moldova între neutralitate și apropierea de NATO

Implicarea regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană, Republica Moldova între neutralitate și apropierea de NATO și beneficiile pe care le poate aduce parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană - sunt printre principalele subiecte reflectate în revista presei.

JurnalTV îi citează pe experți de la Bruxelles, dar și de la Chișinău, care spun că a venit timpul ca Republica Moldova să se orienteze spre aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Directorul executiv, al Think-Tankului CEPS (Centrul pentru Studii de Politică Europeană), Karel Lannoo susține că Republica Moldova poate rămâne neutră, dar acest statut nu poate să-i ofere securitate în condițiile unui război la graniță. De aceeași părere este și expertul în domeniul securității al comunității WatchDog, Artur Leșcu, care susține că aderarea la NATO i-ar aduce Republicii Moldova doar beneficii. Potrivit expertului, mulți dintre cetățenii moldoveni încă mai sunt circumspecți în legătură cu Alianța Nord-Atlantică, iar asta se întâmplă din cauza lipsei de informare.

Într-un interviu pentru Moldova 1, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian anunță despre organizarea unei noi runde de negocieri în format 1+1, la Tiraspol împreună cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Oficialul susține că autoritățile de la Chișinău își doresc implicarea regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană. Faptul că negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, este dat în urmărire pe teritoriul Ucrainei nu este un obstacol legal pentru participarea sa la discuții, deoarece procesul în care este vizat nu are un caracter internațional, susține vicepremierul pentru Reintegrare.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat într-un interviu pentru Moldpres, că autoritățile de la Chișinău nu vor a obstrucționa furnizarea de gaze de către „֦Gazprom” în stânga Nistrului, chiar și după expirarea contractului cu Ucraina privind tranzitul gazelor naturale rusești. Acesta a mai adăugat că, din punct de vedere tehnic, este posibilă livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană prin intermediul (a două rute) rutei „Turkish Stream” și apoi prin ruta Transbalcanică în regim revers fizic.

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău expertul în securitate Pavel Horea susține că parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană va aduce beneficii Republicii Moldova, care va putea, astfel, să participe la platforma de achiziții comune de echipamente militare pentru modernizarea capacităților de apărare. Acesta a explicat că parteneriatul respectiv este avantajos pentru țara noastră din punct de vedere financiar și logistic. De asemenea, prin acest parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană, Republica Moldova va beneficia de schimb de informații pentru contracararea provocărilor.

Într-un interviu la TV8, fostul ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi a declarat că războiul din Ucraina afectează în mod cert climatul investițional din Republica Moldova, însă nu acesta este motivul principal pentru care investitorii străini nu se grăbesc să vină în țara noastră. Potrivit lui Ulianovschi, felul în care funcționează instituțiile din țară și cel în care acționează autoritățile resping investitorii. Opinia vine după ce fostul ministrul de Externe a plecat din țară, în vara anului 2019, a lucrat timp de patru ani într-o companie canadiană și a avut ocazia de a purta multiple negocieri cu fonduri de investiții din Canada, SUA și Europa, care au ales să investească în țările în curs de dezvoltare, inclusiv în cele în care persistă riscuri de securitate și război, dar care nu găsesc Republica Moldova atractivă în acest sens.

IPN.md publică opinia ex-miniștrilor Apărării Republicii Moldova, Vitalie Marinuța și Anatol Șalaru, care susțin că Vladimir Putin l-a înlocuit în funcția de ministru al Apărării cu Serghei Șoigu, pentru că și-ar dori să eficientizeze acest război. Potrivit foștilor miniștri, noul șef al Apărării din Rusia, Andrei Belousov, este un economist de profesie care va avea menirea să pună economia Federației Ruse pe picior de război. În același context, expertul Vlad Kulminski și Anatol Șalaru, spun că președintele Rusiei se pregătește pentru un război de durată.

Într-o emisiune la TVR Moldova, fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru notează că succesele Ucrainei pe linia frontului depind de cantitatea de muniție și de arme pe care o deține țara vecină. Acesta critică ajutorul restrâns și întârziat din partea Occidentului și susține că situația este una foarte gravă nu doar în Ucraina, dar și în Vest.

Gazeta de Chișinău relatează istoria antreprenoarei, Olga Harcenko, cea care a înființat o afacere prosperă de producere a cașcavalurilor artizanale, în stânga Nistrului, dezvoltată din bani europeni. Este vorba de o mini-fabrică de producere a cașcavalurilor artizanale, iar principala preocupare a antreprenoarei este ca produsul final să fie sănătos, bogat în proteine, calciu și alți nutrienți importanți. Producătoarea este de părere că astfel de activități generează venituri suplimentare pentru fermieri și contribuie la dezvoltarea economică a localității. Pentru a-și dezvolta afacerea, Olga Harcenko a participat la concursul organizat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, cu asistența financiară a Suediei.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult