Internațional

Revista presei internaționale: Mesajul transmis Ucrainei de secretarul american de stat, într-o fază critică a războiului; Despre ce vor discuta la Beijing Putin și Xi Jinping?

Presa internațională comentează pe larg vizita secretarului american de stat la Kiev într-o perioada în care armata ucraineană se confruntă cu o criză de armament, iar Rusia atacă tot mai intens linia frontului. Mai multe publicații notează că depășirea conflictului militar va fi una dintre temele de bază pe care președintele Federației Ruse Vladmir Putin o va aborda în timpul vizitei sale de două zile în China. Presa acordă o atenție sporită și manifestațiilor de stradă din Georgia, țară în care criza politică se adâncește din cauza adoptării așa-numitei legi privind agenții străini. Cu un rezumat al celor mai importante articole dedicate acestor subiecte vine Lidia Petrenco.

În timp ce Rusia își intensifică atacurile în regiunea Harkov, secretarul de stat american Antony Blinken a venit la Kiev dând asigurări că armele americane sunt în drum spre Ucraina, scrie The Independent. Potrivit publicației, Blinken s-a arătat încrezător că sprijinul militar al Statelor Unite va ajuta armata ucraineană să schimbe în favoarea sa situația de pe câmpul de luptă. Venit pe neașteptate la Kiev, Blinken a pledat pentru victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, titrează Washington Post. Iar Wall Street Journal scrie că secretarul american de stat s-a întâlnit marți cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a susține moralul guvernului de la Kiev. Publicația notează că Blinken a promis că Statele Unite nu vor abandona Ucraina urmând să confiște în scurt timp activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse pentru a le oferi Kievului. Ukrinform subliniază angajamentul reiterat de secretarul american de stat de a ajuta Ucraina să depășeacă „o serie de probleme critice care sunt în față pentru următoarele luni„. „O Ucraina puternică, de succes, înfloritoare și liberă este cea mai bună mustrare posibilă pentru Putin și cel mai bun garant posibil pentru viitorul dumneavoastră. În acest sens, Statele Unite vor rămâne un partener angajat”, a subliniat oficialul american, citat de Ukrinform.

În timp ce armata rusă face progrese pe câmpul de luptă, președintele Rusiei Vladmir Putin merge azi într-o vizită de două zile la Beijing, transmite CNN. Potrivit postului american de televiziune, Putin se va întâlni mâine cu liderul chinez Xi Jinping, una dintre principalele teme de discuții fiind războiul ruso-ucrainean. Liderul chinez Xi Jinping îl va primi joi pe Vladimir Putin în China pentru a doua vizită a președintelui rus în mai puțin de un an - cel mai recent semn al alinierii lor tot mai mari pe fondul disensiunilor la nivel mondial, pe măsură ce conflictul devastează Gaza și Rusia face progrese în Ucraina, notează CNN. Bloomberg subliniază că Beijingul se confruntă cu o presiune crescândă din partea SUA care amenință China cu noi sancțiuni economice dacă nu reduce sprijinul oferit Rusiei în războiul dus împotriva Ucrainei.

Într-un interviu publicat azi dimineața, președintele rus Vladimir Putin, a declarat că sprijină planul Chinei pentru o soluționare pașnică a crizei din Ucraina, adăugând că Beijingul înțelege pe deplin ceea ce se află în spatele crizei, notează Reuters. China a prezentat anterior un plan din 12 puncte care prevede principiile generale pentru încheierea războiului, fără a intra în detalii, amintește agenția de presă. Planul a fost salutat atât în Rusia, cât și în Ucraina, în timp ce SUA au spus că Beijingul încearcă să se prezinte ca un făuritor al păcii, dar nu o face sincer din moment ce refuză să condamne agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei remarcă Reuters.

SUA au început o nouă etapă a războiului comercial cu China, titrează BBC, menționând noile majorări ale tarifelor la importul vehiculelor electrice și ale altor produse chineze. Beijingul a amenințat că va răspunde, dar atât Casa Albă, cât și experții consideră că escaladarea războiului comercial va fi totuși evitată, remarcă BBC. Scopul declarat este limitarea fluxului de mărfuri chinezești, ale căror prețuri, potrivit Statelor Unite, sunt scăzute din cauza subvențiilor chineze acordate propriilor producători și a intervenției Partidului Comunist în economie.

„Bine ați venit în lumea rusă”, titrează Moscow times, după ce parlamentarii georgieni au aprobat în lectură finală controversatul proiect de lege privind „influența străină”, sfidând cele mai mari proteste ale țării din ultimii ani. Legislația a băgat țara din Caucazul de Sud într-o criză politică, zeci de mii de oameni manifestând împotriva legii pe care o consideră un obstacol în calea aderării Georgiei la Uniunea Europeană, precizează publicația. Conform prevederilor legii, organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca „organizații care servesc interesele unei puteri străine”, amintește Euractiv. Publicația notează că opoziția anticipează că legea va fi folosită de partidul de guvernământ Visul Georgian, pentru a reprima oponenții guvernului, în special înainte de alegerile parlamentare din octombrie.

Victoria socialiștilor la alegerile catalane pune capăt dominației pro-independenților, titrează Euronews. Partidul Socialist sărbătorește o victorie decisivă în ultimele alegeri catalane, văzută pe scară largă ca o validare de către societate a abordării lui Pedro Sánchez față de Catalonia și a propunerii sale de a acorda amnistia liderilor politici implicați în mișcarea de independență din 2017, inclusiv fostul președinte exilat Carles Puigdemont, notează Euronews.

În fine, orașul Helsinki a fost vizat de un atac cibernetic care ar putea să fi compromis datele unui număr de aproximativ 80.000 de elevi și 40.000 de angajați municipali, relatează AFP. Potrivit agenției de presă, e vorba despre unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice împotriva orașelor finlandeze, autorii atacului reușind să acceseze nume, adrese de e-mail, numere de identitate ale elevilor și ale angajaților școlilor din capitala finlandeză. Identificarea autorilor atacului ar putea dura zile sau chiar luni, esimează autoritățile locale citate de AFP.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult