Ultima zi de depunere a dosarelor: Patru candidați s-au înscris pentru funcția de Procuror General
Astăzi, 15 mai, este ultima zi de depunere a dosarelor pentru funcția de procuror General, în urma concursului repetat anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor.
UPDATE: 14:30 Până la această oră, au fost depuse patru dosare pentru funcția de șef al Procuraturii Generale. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de către responsabilul de comunicare al Consiliului Superior al Procurorilor, Eugen Roșca.
Știrea inițială
Procurorul adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi este singurul candidat la funcția de procuror peneral, înregistrat în cursă, ne-a informat responsabilul de comunicare al Consiliului Superior al Procurorilor, Eugen Roșca. Potrivit acestuia, termenul limită pentru depunerea dosarelor se încheie astăzi la ora 17.00.
„Până atunci probabil să mai fie cineva pentru depunere la această funcție”, a precizat Eugen Roșca.
În condițiile în care la concurs participă doar o singură persoană, există probabilitatea ca acesta să fie anulat, susține expertul Alexandru Bot.
„Intuiesc că toate problemele derivă din acel concurs eșuat. Judecând din experiența altor concursuri unde au candidat doar o singură persoană avem mari șanse ca acesta să fie anulat sub rezerva cu există o competiție și nu există o experiență. Dacă este un singur candidat, guvernarea poate ar trebui să-și asume responsabilitățile să semneze, deși legea prevede expres că desemnarea prin concurs, nu prin asumare de răspundere. E un concurs care presupune experiență, e necesar pentru această funcție de procuror general, altminteri se va crea doar impresia că acesta a nu a fost ales ca fiind cel mai bun, ci pur și simplu numit”, a explicat Alexandru Bot.
După recepționarea dosarelor, CSP are la dispoziție 20 de zile pentru a stabili data când va avea proba de interviu, pentru candidații selectați.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură, pentru funcția de procuror general poate candida persoana care are o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală în instituțiile de drept din țara noastră. Aceasta trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să dețină cetățenia Republicii Moldova.
Precizăm că, la sfârșitul lunii februarie, CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată după ce un membru al CSP, Olesea Vîrlan, a depunctat un candidat, fără a-și argumenta notele, iar ulterior aceasta a demisionat.
Amintim că, alegerea noului procuror general este una dintre condițiile Uniunii Europene pentru începerea negocierilor de aderare.
Ce așteptări au cetățenii de la noul procuror general?
„Procurorul trebuie să fie drept. Să lucreze pe dreptate, nu să umble cu amăgeala”.
„Respectuos, în primul rând, cu lumea. Să pună mâna la inimă când ar ajuta un om. Asta e cel mai important. Să fie inteligent, să înțeleagă, ca să facă dreptate.”
„O persoană în care poți avea încredere și care lucrează pentru binele societății mai degrabă decât pentru propriul beneficiu. Cred că un procuror trebuie să fie tânăr, proactiv promițător, să accepte idei noi, să asculte oamenii și să ia decizii prompte.”
„Sunt băieți care peste granița sunt învățați, au multă experiență, trebuie să aleagă unul de acolo. Sunt de ai noștri care lucrează acolo, sunt și procurori și judecători.”