Justiție

Ping-pong de acuzații în jurul demisiei Tatianei Răducanu. Veronica Dragalin, către CRJM: Vă sugerez să angajați juriști mai bine pregătiți

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție la declarația publică emisă de Centrul de Resurse Juridice (CRJM) acum patru zile, în contextul demisiei judecătoarei Tatiana Răducanu, ca urmare a unei scrisori expediate de șefa PA, potrivit căreia magistrata „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Dragalin susține că declarația CRJM conține acuzații false și le-a sugerat reprezentanților ONG să-și angajeze juriști mai buni. Acuzațiile reciproce vin în ajunul vetting-ului procurorilor, care va începe cu procurorii anticorupție, mulți dintre care, precum declarase anterior Dragalin, ar putea alege să plece din sistem ca să evite evaluarea externă.

„CRJM susține că am dus publicul în eroare și face trimitere la decizia CSM din 15.04.2014 – această decizie e citată în scrisoare cu link (pagina 3, nota 5). Dacă un jurist ar citi următoarele propoziții în scrisoare, ar vedea decizia CSM din 07.10.2014 (pagina 4, nota 9) și ar înțelege că a doua oară, CSM a respins același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco”, a scris Veronica Dragalin pe pagina sa de Facebook.

Totodată, șefa Procuraturii Anticorupție a spus că atacurile și acuzațiile false nu o ofensează și că va continua să lupte împotriva corupției. „Nu am ambiții politice și imaginea mea personală nu contează. Succesul meu va fi măsurat după rezultatele concrete livrate de Procuratura Anticorupție. Nu am timp să răspund la toate aberațiile pentru că lucrez ca procuror la dosare penale importante. Fiți siguri că voi lupta în continuare împotriva corupției și în interesul cetățenilor noștri”, a scris Veronica Dragalin.

Menționăm că într-o declarație, emisă după demisia Tatianei Răducanu, care este membră a CRJM, organizația neguvernamentală susține că Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM. De asemenea, CRJM a notat că „este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice” și că urmărirea penală a care vizează un membru al Comisiei de vetting de asemenea este ilegală. „Conform legii, aceasta este competența exclusivă a Procurorului General, iar pornirea urmăririi penale nu poate avea loc decât cu acordul Comisiei”, se arată în declarația CRJM.

Amintim că pe 14 mai, Parlamentul a votat cererea de demisie a Tatianei Răducanu din funcția de membră a comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Comentând scandalul în jurul Comisiei Veting și Pre-vetting, Igor Grosu a declarat că „este încă o încercare a procurorilor și a judecătorilor care nu au trecut sau înțeleg că nu au șanse să treacă procesul de evaluare, de a ataca Comisia de evaluare”. „Eu îi asigur pe această cale că Comisia își va continua activitatea și procesul de evaluare va merge mai departe. (…) Încurajez procurorii și judecătorii de treabă să meargă mai departe încrezuți, cei care nu își pot argumenta averile, pământurile, casele, asta este. Băieți, schimbați-vă ocupația”, a declarat Igor Grosu.

Menționăm că Tatiana Răducanu, membra Comisiei Pre-vetting și Vetting, vizată într-un proces penal inițiat de Procuratura Anticorupție a decis să demisioneze din aceste funcții „pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are”, dar și pentru a evita degenerarea acestei controverse. Într-o scrisoare expediată presei, ea afirmă că vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue și este cea mai eficientă metoda de a scăpa de persoanele compromise din acest domeniu.

Precizăm, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din Comisia Pre-Vetting și din Comisia de Vetting a procurorilor, în urma unei scrisori, scursă în presă, în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) o suspectează, în cadrul unei investigații penale, că ar avea legături și ar acționa în interesele fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Confirmând autenticitatea scrisorii, șefa PA, Veronica Dragalin, a spus că scopul a fost să prevină un risc pentru sistemul justiției și nicidecum să discrediteze procedurile de evaluare.

La rândul său, președinta Maia Sandu cere probe concrete din partea Procuraturii Anticorupție privind acuzațiille lansate la adresa magistratei Tatiana Răducanu. După ce vor fi prezentate probe concludente, Președinția ar putea examina posibilitatea excluderii judecătoarei și din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

În pofida acestui scandal, Comisia Pre-Vetting a anunțat că își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare, conform mandatului prevăzut de legislație.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult