Justiție

Tatiana Răducanu respinge acuzațiile Veronicăi Dragalin: „Nu m-am așteptat niciodată că voi fi atacată în mod public de către conducătorul unei instituții anticorupție”

Tatiana Răducanu, membra Comisiilor Pre-vetting și Vetting, vizată într-un proces penal inițiat de Procuratura Anticorupție a decis să demisioneze din aceste funcții „pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are”, dar și pentru a evita degenerarea acestei controverse. Într-o scrisoare expediată presei, ea afirmă că vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue și este cea mai eficientă metoda de a scăpa de persoanele compromise din acest domeniu.

„Atacurile virulente din ultimul timp confirmă încă o dată că reforma trebuie dusă până la sfârșit”, se arată în scrisoare.

Potrivit magistratei, timp de peste doi ani, atât cât a fost membră Comisiei pre-vetting, a fost ținta mai multor campanii de denigrare, despre care spune că „au fost orchestrate din umbră de persoane compromise”.

„Din aceste motive, am acceptat cu ezitare să fac parte din Comisia de vetting a procurorilor. Nu m-am așteptat însă niciodată că voi fi atacată gratuit și în mod public de către conducătorul unei instituții anticorupție. Circumstanțele la care face referire doamna Dragalin nu au avut loc. Eu nu am avut discuții cu fostul judecător la care ea a făcut referire. Mai mult chiar, eu am votat pentru ridicarea imunității acestuia, pentru ca el să fie anchetat penal. De asemenea, eu nu am fost implicată în identificarea actualului sediu al Consiliului Superior al Magistraturii și nu cunosc cui efectiv i-a aparținut acel imobil anterior”, susține Tatiana Răducanu.

Judecătoarea declară că nu a fost contactată de procurorii anticorupție pentru a oferi explicații pe marginea aspectelor menționate de șefa PA, Veronica Dragalin, cum, de altfel, procurorii procedează în mod obișnuit.

„Regret că în ajunul începerii evaluării lor, procurorii anticorupție au lansat un proces penal pe care conform legii nu aveau dreptul să-l lanseze. Sunt totuși deschisă să cooperez pe marginea oricărei anchete inițiate legal pentru clarifica acuzațiile aduse mie”.

Amintim că Tatiana Răducanu a demisionat din Comisia Pre-Vetting și din Comisia de Vetting a procurorilor, în urma unei scrisori, scursă în presă, în care șefa Procuraturii Anticorupție o suspectează, în cadrul unei investigații penale, că ar avea legături și ar acționa în interesele fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Confirmând autenticitatea scrisorii, Dragalin a spus că scopul a fost să prevină un risc pentru sistemul justiției și nicidecum să discrediteze procedurile de evaluare.

La rândul său, președinta Maia Sandu cere probe concrete din partea Procuraturii Anticorupție privind acuzațiille lansate la adresa magistratei Tatiana Răducanu. După ce vor fi prezentate probe concludente, Președinția ar putea examina posibilitatea excluderii judecătoarei și din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

În pofida acestui scandal, Comisia Pre-Vetting a anunțat că își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare, conform mandatului prevăzut de legislație.

Citește și: Reacții la scrisoarea semnată de Veronica Dragalin: Opoziția extraparlamentară susține că reforma justiției a eșuat

Citește și: Veronica Mihailov-Moraru: Demisia magistratei Tatiana Răducanu din cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor nu afectează procesul de vetting

Citește și: Alexandru Tănase, despre reforma justiției, suspiciunile privind integritatea Tatianei Răducanu și alegerea unui nou procuror general

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult