Social

Calendarul Zilei// 100 de ani de la nașterea compozitorului francez, Charles Aznavour

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 22 mai.

1476: Prima mențiune documentară în Moldova a pitarului, dregător care avea grijă de pregătirea pâinii.

1826: Nava britanică HMS Beagle pleacă în primul ei voiaj. În timpul călătoriei a fost identificat canalul Beagle care a fost numit după navă.

La 22 mai 1892, dentistul din New London, Washington Sheffield, a inventat tubul pentru pastă de dinți. Atunci doctorul nici nu putea să creadă că ideea lui va deveni unul dintre cele mai relevante obiecte ale existenței umane. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, dinții erau curățați cu pudră de dinți, vândută în pungi mici de hârtie, ceea ce era foarte incomod. Dentistul Sheffield, a decis să facă mai convenabilă utilizarea noii paste de dinți. Auzise de un artist american care, în anii 1840, își păstra vopselele în tuburi de tablă. Washington s-a gândit că astfel de tuburi, după o ușoară modernizare, ar putea fi folosite și pentru depozitarea pastei de dinți. La un an după ce stomatologul a lansat tuburile, un alt farmacist, Colgate a aflat despre noul produs. A adoptat rapid practica ambalării în tuburi a tot felul de unguente și creme și a devenit, de asemenea, proprietarul drepturilor asupra acestei invenții. De atunci, popularitatea pastei de dinți a crescut, au apărut peste 20 de tipuri diferite de paste. Treptat, tabla, din care au fost făcute primele tuburi, a fost înlocuită cu aluminiu, iar mai târziu cu plastic.

1948: Guvernul Petru Groza îi retrage cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale.

1998: Guvernul Ciubuc II depune jurământul în fața Președintelui Republicii Moldova Petru Lucinschi+

2012: Tokyo Skytree este deschis pentru public. Este cel mai înalt turn din lume, după Burj Khalifa. Construcția, are 634 de metri înălțime și a implicat costuri de peste 800 de milioane de dolari. Turnul are izolație seismică. Stâlpul interior principal este atașat de structura turnului exterioară pentru primii 125 de metri deasupra solului. Potrivit designerilor, amortizoarele pot absorbi 50% din energia unui cutremur.Cele peste opt mii de bilete, puse în vânzare pentru prima zi a prezentării, s-au epuizat cu câteva săptămâni înainte.

S-au născut:

1859: Sir Arthur Conan Doyle, scriitor britanic

1907: Sir Laurence Olivier, actor britanic

1924: S-a născut cântărețul și compozitorul francez, Charles Aznavour. A fost unul dintre cei mai longevivi și cunoscuți cântăreți francezi, alături de nume precum Edith Piaf sau Mireille Mathieu, cariera sa impresionantă însemnând peste 1300 de melodii compuse, peste 1400 de cântece înregistrate, în opt limbi de circulație internațională – foarte multe devenite hituri internaționale – și peste 180 de milioane de discuri vândute. Aznavour a fost și un remarcabil actor, fiind prezent în distribuția a peste 90 de producții cinematografice, iar excepțională sa carieră artistică a fost recompensată cu premii internaționale de prestigiu, transmite RADOR.

1970: Naomi Campbell, fotomodel englez

1987: Novak Djokovic, jucător sârb de tenis

Au decedat:

1885: A decedat romancierul francez, Victor Hugo. Este un exponent al curentului literar romantic și un militant pentru cauze sociale printre care eliminarea pedepsei capitale. Lucrările sale ating majoritatea problemelor politice și sociale și tendințele artistice ale timpului său. Primele opere ale lui Victor Hugo au fost profund influențate de François-René de Chateaubriand. Victor Hugo a publicat primul său roman, Han din Islanda, în 1823, la numai 21 de ani. Mizerabilii, alaturi de Notre Dame des Paris, este considerat cel mai celebru roman al lui Victor Hugo – roman pe care scriitorul l-a terminat în 1862, în timp ce se afla în exil. Mizerabilii este considerat drept una dintre capodoperele umanității, precum și o adevărată frescă socială, denunțând, printre alte, puritanismul ipocrit al societății secolului al XIX-lea. Hugo a fost înmormântat în Panthéon, la Paris. La funeraliile sale grandioase au participat aproximativ două milioane de francezi. Moștenirea lui a fost onorată în numeroase moduri, inclusiv prin imprimarea portretului său pe bancnotele franceze.

1957: George Bacovia, poet

Sărbători:

Ziua Internațională a Diversității Biologice

Ziua Europeană Împotriva Obezității

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult