SINTEZA ECONOMICĂ// Rata inflației, în scădere a șaptea lună; programul „Prima Casă” va fi modificat; prunele moldovenești la mare căutare pe piața UE
Rata inflației, în scădere
Rata inflației este în scădere pentru a șaptea lună consecutiv, potrivit guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, care a prezentat al doilea raport în acest subiect. Conform noilor prognoze, rata inflației medii anuale va constitui 5 la sută în 2024 și 4,6 la sută anul viitor. În același timp, oamenii spun că prețurile la produse sunt mari în comparație cu salariile pe care le primesc. Detalii AICI
Autoritățile vor lansa un nou program
În curând, va fi lansat Programul „Prima Casă Plus”, destinat tinerilor care doresc să beneficieze de împrumuturi cu garanții de la stat pentru a-și cumpăra locuințe, a anunțat săptămâna trecută șefa statului Maia Sandu. Potrivit reprezentanților Guvernului, plafonul de creditare prin intermediul acestui program ar urma să crească. În același timp, experții spun că ar trebui modificate unele condiții prevăzute în programul „Prima Casă”.
Încasările din impozitele achitate pe veniturile obținute de la persoanele fizice care transmit în chirie bunuri imobile au crescut cu 32% în primele 4 luni ale anului curent față de perioada similară a anului 2023 și constituie 22,7 milioane de lei, informează Serviciul Fiscal de Stat.
Principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești este cea a UE
Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, piața blocului comunitar ne oferă accesul la peste 500 de milioane de potențiali cumpărători. În prezent, ministerul de resort se ocupă de elaborarea politicilor care să corespundă cerințelor Uniunii Europene, iar agricultorii noștri să profite de toate beneficiile acestei piețe de desfacere, spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Aproximativ 50 la sută din prunele produse în 2023 în R. Moldova, exportate
Prunele crescute în Republica Moldova în 2023 au fost exportate în proporție de aproximativ 50 la sută. Tot anul trecut, producția medie de prune a ajuns la 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel de până acum, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. El susține că aceste fructe s-au vândut cel mai mult pe piața europeană, la un preț record. În același timp, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că fermierii din țara noastră au posibilitatea să-și crească atât suprafețele de cultivare, cât și cantitățile pentru export, însă trebuie să acorde mai multă atenție calității. Detalii
Anul trecut producția globală de vin a atins un minim istoric
Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi unul dintre motive. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, astfel aceasta a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Și Republica Moldova a produs o cantitate mai mică de struguri și, respectiv, de vin, susțin responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Emisiunea „Sinteza Economică” poate fi ascultată în fiecare zi de marți de la orele 19:35, dar și în reluare pe siteul Radio Moldova.