Social

Revista Presei: Când vor începe negocierile de aderare a Uniunii Europeane cu Republica Moldova

Când Uniunea Europeană ar urma să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova; Detalii despre cariera și averea primelor trei judecătoare înaintate pentru numirea la Curtea Supremă de Justiție, precum și primul caz de trombocitopenie asociat cu imunizarea Covid-19, înregistrat în Republica Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Publicația Politico relatează că, Uniunea Europeană ar urma să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina pe data de 25 iunie. Sursa citată face referire la cinci diplomați europeni, care au făcut declarații sub condiția anonimatului. Potrivit sursei, principalul impediment în procesul negocierilor de aderare este Ungaria, care urmează să preia președinția rotativă a Uniunii Europene la sfârșitul lunii iunie.

De partea cealaltă, Radio Moldova scrie că, oficialii europeni nu au confirmat, dar nici nu au infirmat că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în data de 25 iunie, așa cum se vehiculează în presă. Premierul Dorin Recean confirmă că există asemenea obiectiv, însă pe de altă parte, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, afirmă că mai avem de lucru.

TV8.md publică declarația reprezentantului Uniunii Europene, Josep Borrell, care spune că Uniunea Europeană va continua să fie solidară cu Republica Moldova pentru că aparține familiei europene, dar și pentru că Federația Rusă s-a activizat în încercările de destabilizare a țării. În același timp, premierul Dorin Recean a dat asigurări că țara noastră va continua să implementeze reforme pentru că acestea sunt în beneficiul cetățenilor. Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Anterior, ministrul de Externe Mihai Popșoi, a declarat că Parteneriatul de Securitate cu Uniunea Europeană, semnat la Bruxelles, nu va afecta nicidecum suveranitatea sau neutralitatea țării noastre.

Ziarul de Gardă publică detalii despre cariera și averea primelor trei judecătoare înaintate președintei statului pentru numirea la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de judecătoarea de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Viorica Puica și două judecătoare la Curtea de Apel Bălți, Stela Procopciuc și Diana Stănilă. Pentru anul 2014, Comisia a calculat un flux de numerar negativ în sumă de 53 de mii de lei, a Vioricăi Puica. De asemenea, Comisia a solicitat de la Stela Procopciuc clarificări suplimentare cu privire la tranzacțiile cu vehicule la prețuri posibil subevaluate și la implicarea în două cazuri care au condus la încălcarea Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului (CEDO). Iar la Diana Stănilă, Comisia a remarcat că apartamentul din Bălți al candidatei a fost privatizat în 2014 cu doar 546 de lei, deși avea o valoare cadastrală de 119 mii de lei.

Pentru Europa Liberă, epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Laura Țurcan, a spus că, de la începutul campaniei de imunizare Covid-19, adică din martie 2021, în Republica Moldova a fost înregistrat un singur caz de trombocitopenie. Reacția a apărut la trei săptămâni după imunizarea pacientului. Specialista a adăugat că persoana respectivă a fost internată în spital și a primit atât tratament medicamentos, cât și transfuzii de sânge, iar diagnosticul final a confirmat că a fost vorba de o reacție la vaccinul Vaxzevria.

Realitatea.md a publicat opinia fondatorului Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, care spune că va solicita respectuos Curții Supreme a Magistraturii să își revizuiască hotărârea. Acesta se referă la excluderea din cursa pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). „Sper că e doar o neînțelegere nefericită”, a mai adăugat Vladislav Gribincea.

IPN.md transmite declarația guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, care spune că apare mai mult interes pentru investiții în Republica Moldova, în special pentru companiile din România care vor să-și extindă activitatea peste Prut. Guvernatoarea a subliniat că Republica Moldova beneficiază de un context macroeconomic favorabil, iar contribuția Băncii Naționale a Moldovei la stabilirea acestei dinamici pozitive se confirmă prin atingerea obiectivului primordial, cel de menținere a stabilității prețurilor.

TVR Moldova scrie că moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Studiile arată că o persoană din Republica Moldova consumă în medie peste 10 grame de sare în zi. Este de o cantitate de două ori mai mare față de recomandările OMS. Specialiștii atenționează că aceasta sarea este una dintre cauzele apariției hipertensiunii arteriale, boală care provoacă aproape 60 de decese în fiecare zi, în Republica Moldova. Țara noastră și-a stabilit drept țintă ca, până în 2025, să reducă treptat, CU o treime, din consumul de sare al populatiei. De la 1 iunie 2024. conținutul de sare din pâine va scădea de la 1,5 grame la o sută de grame de produs, la un gram.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult