Social

Calendarul Zilei// 180 de ani de la transmiterea primei telegrame în codul Morse

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 24 mai.

1844: Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore pentru a inaugura prima linie telegrafică. Samuel Finley Breese Morse a creat alfabetul Morse - în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi - în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS - 3 puncte, 3 linii, 3 puncte - a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, "Save Our Souls", a apărut mai târziu.

1883: Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn de Manhattan.

1903: Este inaugurat Castelul Pelișor.

1956: S-a desfășurat prima ediție a concursului Eurovision. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 și este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume și totodată cele mai vizionate, cifrele de audiență fiind estimate în ultimii ani la valori de până la 600 de milioane de telespectatori la nivel internațional. Începând din 2000, concursul este transmis și pe Internet. Printre artiștii ale căror cariere internaționale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, Domenico Modugno, Céline Dion, Julio Iglesias. Cel mai notabil artist câștigător al concursului a cărui carieră a fost lansată internațional în urma victoriei este formația ABBA, care a câștigat concursul reprezentând Suedia în 1974 cu piesa „Waterloo”. ABBA a devenit, apoi, una dintre cele mai de succes formații muzicale din toate timpurile.

S-au născut:

1819: Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei și împărăteasă a Indiei

1945: Priscilla Presley, actriță americană, soția lui Elvis Presley

1947: S-a născut actrița Svetlana Toma. Este o actriță din Republica Moldova, cunoscută pentru interpretarea rolului frumoasei țigănci Rada din filmul Șatra din anul 1975. A făcut și carieră de fotomodel pentru o agenție italiană. A fost distinsă cu titlul de „cea mai bună actriță a cinematografiei moldovenești din secolul XX”. Rolurile care au consacrat-o ca actriță în afară de filmul Șatra, sunt sunt Ioana din Poienele roșii (1966) și Veronica din Luceafărul (1986). Ca o recunoaștere a interpretării sale de excepție, Svetlana Toma a obținut Premiul pentru cel mai bun rol feminin, Rada la Festivalul Internațional de filme din Praga (1977), Diploma „Cea mai bună actriță a festivalului” Internațional de filme din Panama în același an.

1972: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Au decedat:

1949: Alexei Șciusev, arhitect, istoric și teoretician în arte, originar din Chișinău

1988: Igor Vieru, pictor moldovean

2023: Tina Turner, cântăreață pop-rock americană

Sărbători:

Ziua Europeană a Parcurilor Naționale este sărbătorită la 24 mai, la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură și pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanța frumuseții naturale în zonele protejate, precum și la importanța conservării ariilor protejate din Europa. Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naționale a fost luată în 1999. În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizații din 18 țări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naționale. Inițiativa a aparținut Federației EUROPARC, organizație non-guvernamentală, fondată în 1973, ce reunește sute de autorități și mii de arii protejate din 37 de țări europene.

Ziua alfabetului chirilic și a culturii slave.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult