Internațional

Zelenski: Primul Summit al Păcii a fost un mare succes pentru Ucraina. Cinci țări nu au semnat declarația finală

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la finalul Summitului pentru pace din Elveția, că acesta a fost un mare succes pentru Ucraina și că comunicatul adoptat în urma summitului a fost pe deplin satisfăcător pentru Kiev, transmite BBC.

Liderul de la Kiev a spus că toți participanții la summit au susținut integritatea teritorială a Ucrainei și că o serie de state au fost deja de acord să continue să lucreze la nivel de consilieri ai liderilor și șefilor de guvern pentru a obține rezultate suplimentare.

Liderul ucrainean a anunțat, de asemenea, că un al doilea summit de pace va avea loc în curând - el a spus că acesta va fi convocat atunci când vor fi elaborate propuneri detaliate de pace și că acest lucru se va întâmpla în câteva luni, nu în ani.

Rezultatul celui de-al doilea summit va fi sfârșitul războiului, a promis Zelenski.

Comunicat final al Summit-ului pentru pace: securitatea nucleară și alimentară, eliberarea prizonierilor și deținuților

Comunicatul final adoptat în comun de majoritatea participanților la summit a fost publicat. Acesta conține referiri importante la integritatea teritorială a Ucrainei ca principiu de bază al oricărui tratat de pace, dar nu menționează o serie de condiții cheie ale formulei Zelenski (planul de pace al Ucrainei).

Participanții și-au reafirmat angajamentul față de rezoluțiile Adunării Generale a ONU adoptate imediat după invazia totală a Rusiei, care cereau retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean și încetarea ostilităților.

Cu toate acestea, propunerile elaborate în cadrul summitului, care descriu viziunea comună a unei căi spre pace la care au ajuns participanții săi, nu includ o cerere de retragere a trupelor rusești și de despăgubire a Ucrainei din partea Rusiei pentru distrugere și ocupație.

Participanții s-au limitat la trei postulate:

-Importanța accesului deplin și sigur la porturile ucrainene din Marea Azov și Marea Neagră și la produsele agricole ucrainene ca element de care depinde securitatea alimentară globală;

-Eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum și întoarcerea în Ucraina a copiilor ucraineni deportați și deținuți ilegal și a civililor ucraineni;

Comunicatul a fost semnat de Republica Moldova și de majoritatea țărilor de pe trei continente, de la ceea ce se numește în mod obișnuit „Occidentul colectiv” (SUA, Canada, Marea Britanie, UE etc.) până la Argentina, Chile și alte țări din America Latină și Kenya, Ghana și Coasta de Fildeș din Africa.

Cu toate acestea, documentele nu poartă semnăturile Braziliei, Indiei, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Africii de Sud, deși reprezentanți ai acestor țări au fost prezenți la summit.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult