Economic

SINTEZA ECONOMICĂ// Veniturile la bugetul de stat au crescut; programul „Prima Casă”, modificat; fructele moldovenești, apreciate peste hotare

Cinci schimbări majore au fost operate la Programul Prima Casă, astfel ca la acesta să aibă acces un număr mai mare de beneficiari. De asemenea, Prima Casă Plus prevede majorarea sumei-limită a creditului și a cotei de garantare a acestuia de către stat. Totodată, plafonul programului a fost majorat de la un milion de lei până la 2,5 milioane de lei. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre aceasta într-o conferință de presă, precizând că modificările vor fi disponibile din luna iulie 2024.

Veniturile la bugetul de stat au crescut

Astfel, în primele patru luni ale anului curent, anunță Ministerul Finanțelor. Potrivit sursei, acestea au constituit circa 21 de miliarde de lei, sau cu aproape 965 de milioane de lei sau cu 4,8% mai mult, decât în aceeași perioadă a anului 2023.

Gazul rusesc ar putea ajunge în Republica Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat într-un interviu pentru Agerpres, în condițiile în care Acordul privind tranzitul gazelor de la Gazprom prin Ucraina expiră în 2024, iar Kievul a anunțat că nu intenționează să-l mai prelungească. Oficialul susține că aceasta este „singura alternativă viabilă”, discutată în prezent cu oficiali din Uniunea Europeană și Ucraina.

Fructele moldovenești sunt foarte apreciate pe piața internațională

Acest lucru îl demonstrează exporturile record de anul trecut, a declarat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Vitalie Gorincioi. Potrivit lui, agricultorii trebuie să studieze piața și să cunoască ce produse sunt solicitate peste hotare.

Produsele agricole moldovenești vor fi exportate fără taxe în Marea Britanie

Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de unele taxe. Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Ambasada Marii Britanii la Chișinău au semnat un protocol de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între cele două țări. Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse moldovenești va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani, până la 31 iulie 2029.

Expert: Cultivarea merelor trebuie să devină o direcție strategică a Republicii Moldova

Merele trebuie să devină o direcție strategică de dezvoltare a țării, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Totodată, analistul afirmă că, în ultimii ani, s-au pierdut jumătate din suprafețele de livezi cu mere. El a mai precizat că, acestea ar trebui să fie înlocuite cu altele, tehnologizate, capabile să aducă venituri mult mai mari decât produsele cerealiere. În același timp, Veaceslav Ioniță îndeamnă producătorii autohtoni să își diversifice piețele de export.

Emisiunea „Sinteza Economică” poate fi ascultată în fiecare zi de marți de la orele 19:35, dar și în reluare pe siteul Radio Moldova.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult