Parlamentul se alătură declarațiilor de condamnare a politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament a înregistrat Declarația privind condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse îndreptată împotriva Ucrainei. Aceasta face referire la strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate și pe teritoriul Rusiei. Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, a declarat că această declarație va fi adoptată în plenul Legislativului.
Prin adoptarea unor astfel de documente, Republica Moldova se alătură altor Parlamente internaționale care au emis declarații și rezoluții similare, precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Franța, Islanda, Polonia, Statele Unite și Canada.
„Prin această declarație, Parlamentul Republicii Moldova declară că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Federația Rusă față de copiii din Ucraina, cade sub incidența definiției de genocid conform articolului 2, litera E, din Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”, a declarat vicepreședinta Parlamentului.
Potrivit Doinei Gherman, „Parlamentul confirmă disponibilitatea tuturor autorităților din Republica Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutorul necesar tuturor locuitorilor refugiați din Ucraina, care sunt în căutarea unui adăpost, unui refugiu din cauza războiului. La fel, Parlamentul Republicii Moldova reconfirmă angajamentul său ferm de a asigura accesul copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainian și de păstrare a identităților naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina”.
Datele oficiale ucrainene indică faptul că, de la începutul războiului, Federația Rusă a ucis 537 de copii, a rănit peste 1.275 de copii, alți 2.067 fiind declarați dispăruți. De asemenea, 19.546 de copii au fost răpiți de statul agresor, iar aproximativ 260.000 au fost strămutați forțat.
Amintim că Federația Rusă a declanșat o invazie militară pe scară largă în țara vecină, Ucraina, în februarie 2022. Autoritățile de la Chișinău, de rând cu țările UE și SUA au condamnat agresiunea Moscovei împotriva Kievului din prima zi de război. În cei peste doi ani de război, țara noastră s-a alăturat mai multor pachete de sancțiuni impuse de UE față de Rusia.
La mai bine de doi ani de la declanșarea războiului din țara vecină, Republica Moldova continuă să ofere sprijin cetățenilor ucraineni alungați de agresiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei. Peste 1,4 milioane de ucraineni au intrat în țara noastră după 24 februarie 2022. Peste 100 de mii se află acum pe teritoriul țării. Inspectoratul General pentru Migrație a anunțat recent că mai bine de două mii de ucraineni au obținut deja statutul de cetățean al Republicii Moldova.