Aderare UE

Șeful misiunii UE de securitate, Cosmin Dinescu: S-au intensificat operațiunile hibride pentru a influența referendumul

Șeful misiunii civile de securitate a Uniunii Europene (UE), Cosmin Dinescu, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, că operațiunile hibride s-au intensificat. Scopul este zădărnicirea cursului proeuropean și a referendumului privind aderarea. Potrivit diplomatului român, metodele sunt: dezinformarea, narațiunile false, finanțarea ilegală.

romania-actualitati.ro
Sursa: romania-actualitati.ro

Moldova 1: Domnule Dinescu, îmi aduc aminte că anul trecut foarte mult s-a discutat despre misiunea civilă de securitate care a fost lansată cu denumirea Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene. Cum se justifică totuși acest caracter discret al activității misiunii timp de un an? Înțeleg că sunt chestiuni sensibile și sunt anumite vulnerabilități.

Cosmin Dinescu: Mulțumesc. Mandatul Misiunii noastre este un mandat specific. Este un mandat care presupune oferirea de sprijin autorităților Republicii Moldova în vederea creșterii capacității instituțiilor de gestionare a crizelor și a creșterii rezilienței autorităților pentru a face față instrumentelor hibride, în special dezinformare și atacuri cibernerice. Specificul acestui mandat înseamnă că misiunea colaborează cu acele instituții care au competențe în aceste domenii. Avem trei linii principale de acțiune, oferirea de îndrumare strategică, dar și prin intermediul unei celule de proiect, oferirea de training-uri și echipamente. Practic, Misiunea lucrează. Și prezența noastră în spațiul public este circumscrisă acestui mandat specific pe care îl avem.

Moldova 1: Din câte înțeleg, mandatul Misiunii nu este unul executiv, este unul de asistență, de consiliere. Cu cine colaborați cel mai mult dintre autoritățile centrale de la Chișinău și cum ați contribuit, de exemplu, la Strategia Națională de Securitate?

Cosmin Dinescu: Principalele instituții cu care colaborăm sunt administrația prezidențială, Centrul de Comunicare Strategică, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția pentru Securitate Cibernetică și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, practic acele instituții care au în aria de competență acele domenii pe care le acoperă și mandatul nostru. În activitățile noastre, noi am oferit echipamentele necesare acestor instituții, am oferit îndrumare strategică prin analizarea activităților și structurilor acestor instituții și oferirea de recomandări, astfel încât activitățile să fie mai eficiente, iar gestiunea crizelor, de exemplu, să poată fi realizată într-un mod eficace. Continuăm aceste colaborări și cred eu că într-un an de activitate misiunea deja este un partener de încredere pentru autoritățile Republicii Moldova.

Moldova 1: Există o percepție socială că se desfășoară operațiuni concertate împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ați sesizat aceste lucruri autorităților noastre, ale Republicii Moldova, și care ar fi principalele linii de atac?

Cosmin Dinescu: Există într-adevăr în acest moment o intensificare a instrumentelor hibride care sunt folosite pentru a zădărnici cursul european al Republicii Moldova. Avem dezinformări, narative false, fake news, avem surse financiare care sunt introduse ilegal în Republica Moldova pentru a favoriza anumite opțiuni politice sau actori politici, toate acestea îndreptate, după cum am spus, pentru a influența cursul proeuropean pe care poporul din Republica Moldova l-a exprimat deja liber și în vederea, bineînțeles, a viitorului referendum privind aderarea europeană, care va avea loc în octombrie. În măsura și în limitele mandatului nostru, noi oferim această consiliere și instrumentele, echipamentele necesare, astfel încât să crească capacitatea autorităților să facă față acestor instrumente hibride.

Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene a fost lansată acum un an la Chișinău. Principala atribuție este asistarea autorităților moldovene în combaterea dezinformării și atacurilor cibernetice. Până acum, misiunea a oferit sprijin pentru crearea și operaționalizarea Centrului de Comunicare Strategică și a dezvoltat un sistem național de gestionare a crizelor la Ministerul Afacerilor Interne.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult