Revista presei: Declarații privind schema de corupție în care este vizat șeful Interpol Moldova
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, împreună cu regiunea din stânga Nistrului; Declarații privind schema de corupție în care este vizat șeful Interpol Moldova, precum și aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaz - sunt printre principalele teme abordate de presă.
TV8.md publică declarația premierului Dorin Recean, care spune că „Guvernul are toleranță zero față de corupți”! Oficialul s-a referit la manipularea datelor Interpol, în care șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, este bănuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. Recean a mai spus că Guvernul va oferi toate instrumentele necesare organelor de urmărire penală, Procuraturii și justiției pentru a identifica și sancționa încălcările.
Europa Liberă scrie că Procuratura Generală cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești. Sursa citată mai precizează că acest caz se va afla la „controlul personal” din partea noului procuror general Ion Muntean. Serviciul Informații și Securitate a precizat că „ține în vizor” riscurile de securitate și că va acționa pentru a preveni potențiale crize și tentative de imixtiune externă în afacerile interne ale Republicii Moldova.
Ziarul Național publică opinia expertul WatchDog Andrei Curăraru privind cazul Igor Gorgan, care susține că în Republica Moldova se poate vedea aceeași metodologie aplicată în Ucraina în 2014 și în 2022. Expertul mai spune că Igor Gorgan avea acces la toate documentele secrete ale armatei Republicii Moldova și contrasemna planurile.
Republica Moldova ar urma să adere la Uniunea Europeană, împreună cu regiunea din stânga Nistrului, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, scrie Moldova 1. Potrivit ei, autoritățile de la Chișinău deocamdată nu prevăd un altfel de scenariu de integrare. Asta pentru că stânga Nistrului este deja integrată economic în piața Uniunii Europene, iar acest lucru reprezintă un avantaj în procesul de eurointegrare. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a mai precizat că dacă va fi pus în discuții acest scenariu, înainte de a fi aplicat, va fi convenit cu oficialii de la Bruxelles.
Într-o emisiune de la JurnalTV, fostul ministru de Externe, Nicu Popescu a declarat că o eventuală eșuare a referendumului ar însemna consecințe negative asupra Republicii Moldova. Iar miza referendumului pentru integrarea europeană este viitorul Republicii Moldova, iar cetățenii care își doresc un viitor pașnic și liber trebuie să spună „da” Europei la toamnă, susține Popescu.
Deschide.md transmite mesajul ministrului Energiei, Victor Parlicov care spune că Chișinăul ar avea toate cărțile la mână pentru a bloca livrările de gaze gratuite rusești din regiunea transnistreană, însă alege să nu o facă, pentru a nu crea o criză umanitară în regiune. Oficialul s-a referit la subiectul aprovizionării regiunii cu gaz după expirarea, la sfârșitul anului, contractului de tranzitare a gazului rusesc prin Ucraina. Acesta a discutat cu partea ucraineană și s-a ajuns la acord că nici Chișinăul și nici Kievul nu vor obstrucționa livrările de gaze după 2024.
Statul Republica Moldova poate deveni unul european doar devenind al doilea stat românesc, susține comentatorul politic, Anatol Țăranu, citat de IPN.md. Expertul menționează că dacă asistența din exterior se va întrerupe, statul moldovenesc va trece printr-o criză de funcționare gravă, atingând limita colapsului economic și politic cu o probabilitate mare de instalare a haosului.Anatol Țăranu mai spune că războiul din Ucraina, cu multiplele crize provocate, doar a venit să sublinieze și mai tranșant caracteristica Republicii Moldova de stat asistat din exterior.
Agora.md screi că recenzorii încearcă prin diferite metode să convingă oamenii care au refuzat să participe la recensământ, să răspundă la întrebările din chestionar. Acest lucru este făcut prin diferite metode. Inclusiv prin înștiințări afișate la ușa blocurilor din capitală. Sursa citată mai transnite că persoanele care nu au reușit să răspundă la recensământ până la data de 7 iunie nu vor fi amendate. Deciziile de aplicare a amenzilor vor fi luate doar în ultimă instanță.