G7 ar urma să decidă cum să folosească activele rusești înghețate
La summitul G7 din Italia, liderii a șapte democrații occidentale bogate ar urma să decidă cum să folosească, în sprijinul Ucrainei, rezervele valutare rusești înghețate, scrie BBC. Este vorba de 285 de miliarde de dolari.
Președintele american Joe Biden și liderii Germaniei, Franței, Italiei, Japoniei, Canadei și Marii Britanii, la care vor participa joi și vineri liderii Uniunii Europene, vor discuta, printre altele, despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și vor decide ce să facă cu activele rusești.
Judecând după opțiunile prezentate liderilor G7 de către miniștrii de finanțe ai acestora la recentele lor reuniuni din mai și începutul lunii iunie, confiscarea activelor rusești iese din discuție.
Dacă se va lua o decizie, aceasta se va referi mai degrabă la modul de utilizare a dobânzilor provenite din plasarea rezervelor valutare ale Rusiei în conturile din Europa, care se ridică la câteva miliarde de dolari pe an.
Occidentul nu vrea să dea Ucrainei activele înghețate ale Rusiei. Dar nici nu vrea să le dea înapoi Kremlinului
Americanii propun să acorde Kievului un împrumut de aproximativ 50 de miliarde de dolari, care să fie rambursat din dobânzile viitoare la activele rusești. Există însă o serie de obstacole în calea formalizării unei astfel de soluții, majoritatea legate de Viktor Orban, premierul ungar și principalul aliat al lui Vladimir Putin în UE.
În plus, există riscuri juridice: Rusia ar putea da în judecată pentru banii săi în instanțele europene independente. Și există riscuri monetare: alte țări ar putea să se ferească euro dacă investițiile în moneda europeană sunt amenințate cu confiscarea din motive politice.
Există, de asemenea, riscul unor acțiuni de retorsiune din partea Kremlinului, care ar putea cu ușurință să priveze companiile occidentale de activele blocate în Rusia. Cu toate acestea, acest risc a fost luat în considerare de mult timp, iar liderii G7 nu se vor concentra pe liniștirea lui Putin, ci pe complexitățile juridice și politice ale utilizării activelor rusești pentru a ajuta Ucraina.
Retragerea dobânzilor din rezervele valutare înghețate este principala sancțiune împotriva Rusiei din arsenalul occidental. Celelalte restricții sunt în vigoare de mult timp, iar acestea subminează treptat economia Rusiei și o izolează de piețele occidentale de vânzări, bani și tehnologie.
Kremlinul găsește soluții de rezolvare și profită de sprijinul și asistența aliaților din afara G7 - în primul rând China.
SUA nu renunță la speranța de a tăia toate canalele de tehnologie, armament și produse cu dublă utilizare către Rusia, iar la această reuniune va încerca să își convingă aliații să amenințe micile bănci chinezești și alți intermediari care deservesc comerțul cu bunuri și servicii sensibile între Rusia și restul lumii.
Marile bănci chinezești au fost deja amenințate de SUA și, ca urmare, comerțul dintre China și Rusia a scăzut în această primăvară pentru prima dată după multe luni de creștere rapidă. După vizita lui Putin în China în luna mai, SUA s-au gândit cum să sperie băncile și intermediarii mai mici - și în ajunul summitului G7 din Italia au anunțat noi sancțiuni.
Cu toate acestea, nu există nicio garanție că vor fi susținute de europeni. Economia UE este mult mai strâns legată de comerțul și investițiile reciproce chinezești decât economia SUA.
Summitul G7 va arăta în ce măsură UE este dispusă să urmeze SUA în ceea ce privește ruperea acestor legături.
Ceea ce G7 va arăta cu siguranță în unanimitate este angajamentul de a nu da Rusiei capitalul său înghețat până când aceasta nu va pune capăt războiului și nu va plăti pentru reconstrucția Ucrainei. Acest lucru s-a regăsit în comunicatul summitului lor din decembrie și în declarația din mai a miniștrilor de finanțe din G7.
Nicio rezervă a Băncii Centrale a Rusiei nu va fi suficientă pentru reparațiile către Ucraina. Războiul este în plină desfășurare, iar Banca Mondială a estimat deja costurile de reconstrucție și de refacere a țării la aproape 500 de miliarde de dolari.
„Vom anunța noi măsuri care vor permite ca activele rusești înghețate să fie folosite în beneficiul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în fața presei înainte de summit. - „Cred că G7 va da dovadă de unanimitate aici”.