Social

Se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări. Deputații au ținut un minut de reculegere

Actualizare: Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor, în debutul ședinței plenare de astăzi. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că regimul stalinist nu a cruțat pe nimeni. Potrivit lui, regimul comunist și cel putinist încearcă să treacă prin uitare memoria acelor crime, iar datoria noastră este să le păstrăm în memorie, fiindcă Uitarea înseamnă Trădare.

Știre inițială: Se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei. Zeci de mii de oameni au fost treziți în toiul nopții, forțați să-și părăsească casele și duși în Siberia și Kazahstan. Conducerea de la Chișinău a venit cu mai multe mesaje în contextul comemorării victimelor deportărilor staliniste.

Președinta Maia Sandu a menționat că regimul sovietic a scos mii de familii din casele lor, le-a urcat în trenuri marfare și le-a trimis departe de casă. „Multe familii au fost separate la îmbarcare, femeile și copiii au fost despărțiți de soți și tați, iar o parte dintre ei nu s-au regăsit niciodată”, a punctat președinta.

„Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată. Avem datoria să păstrăm vie memoria nedreptății prin care au trecut bunicii și străbunicii noștri. Să le onorăm demnitatea umană, care i-a ajutat să țină minte cine sunt și de unde se trag, chiar și în condiții inumane, la capătul lumii”, a mai scris Maia Sandu.

Și prim-ministrul Dorin Recean a adresat un mesaj în contextul comemorării victemelor primului val al deportărilor. Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că „suferința acelor oameni și nedreptatea la care au fost supuși nu trebuie uitate niciodată”, iar noi avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept. Oficialul a mai precizat că pe parcursul lunii iulie vor fi organizate o serie de evenimente dedicate comemorării victimelor deportărilor și represiunilor staliniste.

Șeful Legislativului, Igor Grosu, a invitat moldovenii de acasă sau care urmează să vină acasă să viziteze expoziția „Moldova Sovietică: între mituri și gulag” de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dar și expoziția privind teroarea sovietică de la Muzeul Armatei din Chișinău.

„Regimul comunist și cel putinist încearcă să treacă prin uitare memoria acelor crime, dar datoria noastră este să nu uităm, fiindcă Uitarea este Trădare. Trebuie să nu uităm și să vorbim despre acele crime, mai ales că lecțiile istoriei așa și nu au fost învățate, iar în Ucraina ocupată familii întregi sunt despărțite, iar copiii deportați”, a scris Igor Grosu.

Și doctorul în istorie, Artur Leșcu, spune că cei deportați au fost preoți, intelectuali și membri ai fostelor partide politice, iar mulți dintre ei nu au supraviețuit condițiilor dure.

„Organele represive locale au rezervat din timp 1315 vagoane. Nu pentru produse sau cărbuni, ci pentru 85 de mii de oameni, care urmau să fie transportați în condiții inumane, cât se poate de departe de casele lor. Listele celor deportați erau întocmite cu numeroase abateri - scrise de mână, fără ștampile sau avize ale unor instituții de stat. Pentru pregătiri, sărmanii oameni aveau la dispoziție cel mult două ore”, a explicat istoricul

Datele oficiale arată că peste 25.000 de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie. Au urmat alte doua valuri, în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte peste 40.000 de persoane.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult