Criza politică din Israel: Desființarea cabinetului de război și implicațiile sale
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a decis să desființeze cabinetul de război al țării, un organ cheie de decizie privind conflictul în Gaza, după demisiile a doi membri importanți, Benny Gantz și Gadi Eisenkot.
Această mișcare a fost interpretată ca un efort de a-și consolida controlul asupra deciziilor legate de război și de a răspunde cerințelor politicienilor de extremă dreapta pentru reprezentare în acest organism influent, relatează The New York Times.
Netanyahu a anunțat decizia de a desființa cabinetul de război într-o ședință a cabinetului mai larg, spunând că acesta a fost creat ca parte a unui acord în care Benny Gantz și partidul său de Unitate Națională s-au alăturat unei coaliții de urgență anul trecut. Desființarea cabinetului a fost confirmată de oficialii israelieni pe fundalul nemulțumirilor crescânde privind modul de gestionare a războiului din Gaza și a cererilor din partea grupurilor anti-guvernamentale pentru o săptămână de proteste zilnice, potrivit The Guardian.
David Mencer, purtător de cuvânt al prim-ministrului, a declarat că cabinetul de război era un „prerequisit” pentru ca Gantz, un fost șef al armatei și ministru al apărării, să se alăture unui guvern de unitate. Odată cu plecarea lui Gantz, nu mai era nevoie de cabinet, iar atribuțiile acestuia vor fi preluate de cabinetul de securitate, relatează BBC.
Desființarea cabinetului de război pare a fi o reacție directă la cererea ministrului de extremă dreaptă, Itamar Ben-Gvir, de a se alătura acestui grup după demisia lui Gantz. Ben-Gvir a susținut că este „timpul să luăm decizii curajoase, să obținem o adevărată descurajare și să aducem siguranță reală pentru locuitorii din sud, nord și din întregul Israel”, potrivit The New York Times.
Totuși, decizia de a desființa cabinetul de război este în mare parte simbolică, având în vedere că Gantz și Eisenkot deja demisionaseră. În practică, deciziile majore despre războiul din Gaza vor fi încă discutate în cadrul cabinetului de securitate, care include membri de extremă dreaptă precum Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, ministrul finanțelor. Ambii au susținut puternic că ofensiva militară a Israelului în Gaza trebuie să continue până la distrugerea Hamas, transmite The Guardian.
Desființarea cabinetului de război formalizează procesul de luare a deciziilor, consolidând astfel puterea lui Netanyahu și făcând mai dificilă orice formă de rebeliune din partea aliaților săi politici. Această mișcare a fost interpretată de unii analiști ca o modalitate de a menține conflictul, în ciuda presiunilor internaționale pentru un acord de încetare a focului, transmite The Guardian.
Netanyahu a subliniat că „în scopul atingerii obiectivului de a elimina capacitățile Hamas, a luat decizii care nu au fost întotdeauna acceptabile pentru eșalonul militar”. Cu toate acestea, el a adăugat că „avem o țară cu o armată, nu o armată cu o țară”, potrivit BBC.
Decizia de a desființa cabinetul de război reflectă o încredere crescută a prim-ministrului, ale cărui cifre de sondaj s-au îmbunătățit de la plecarea lui Gantz. În același timp, cifrele sondajelor pentru Gantz au scăzut semnificativ, mai relatează The Guardian.
Desființarea cabinetului de război de către Netanyahu și transferul deciziilor către cabinetul de securitate reprezintă o mișcare strategică menită să centralizeze puterea și să răspundă cerințelor aliaților săi politici de extremă dreaptă. Aceasta are implicații semnificative pentru modul în care Israelul va continua să gestioneze conflictul în Gaza și relațiile sale internaționale, în special cu partenerii săi occidentali care au cerut o încetare a focului și o abordare mai moderată a conflictului.