Regional

Rata de încarcerare în regiunea transnistreană, cea mai mare din Europa. Avocat: „Abuzează și rețin ilegal persoane”

Adunarea parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa urmează să adopte la București o rezoluție privind înrăutățirea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, informează Radio România Actualități. Potrivit unui raport elaborat de organizația Promo-LEX, rata de încarcerare din regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa, iar deținuții trăiesc în penitenciar în condiții inumane.

Adunarea parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa urmează să adopte sâmbătă la București o rezoluție privind înrăutățirea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, informează Radio România Actualități. De mai bine de trei decenii, situația drepturilor omului din regiunea transnistreană a fost caracterizată de un regres constant, derapaje grave și un climat de impunitate vicios, iar deținuții trăiesc în penitenciar în condiții inumane, susțin experții Promo-LEX.

Potrivit raportului Promo-LEX, exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum libertatea de exprimare, nu este acceptabilă politic, deoarece este prezentată drept un pericol la adresa „securității”. La 1 ianuarie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova erau private ilegal de libertate, cel puțin 1785 de persoane. Astfel, aproximativ 450 de persoane din 100 de mii de locuitori din regiunea transnistreană sunt încarcerate.

Toată legislația care este aplicată în regiunea transnistreană este neconstituțională și contravine legislației Republicii Moldova, iar regimul de la Tiraspol crează și multe dosare politice, a declarat avocatul Promo-LEX Vadim Vieru. Potrivit acestuia, așa numitele autorități din partea stângă a Nistrului se conduc după legislația Federației Ruse, iar aceasta este una foarte severă.

„Este o legislație penală care este foarte punitivă, cu pedepse destul de severe. Majoritatea pedepselor sunt pedeapsa cu închisoarea. În consecință se ajunge la o rată de încarcerare destul de mare. Așa-numitele instituții de forță din regiunea transnistreană abuzează și rețin ilegal persoane, le condamnă, încarcerează. Există și un număr foarte mare de dosare politice”, a explicat Vadim Vieru.

Precizăm că Rusia și Belarus au fost excluse de la reuniunea Adunării parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa care începe sâmbătă la București. Parlamentari din peste 50 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa vor adopta așa-numita „Declarație de la București”, un document care va cuprinde rezoluțiile comisiilor generale.

Citește mai mult