Economic

Expert, despre amenzile Consiliului Concurenței pentru petroliști, ce urmează și cât de justificate sunt penalitățile

Decizia Consiliului Concurenței de a sancționa șase companii petroliere pentru înțelegeri anticoncurențiale este un pas necesar pentru asigurarea unei concurențe corecte, afirmă expertul Oleg Tofilat. Acesta subliniază importanța continuării acțiunilor împotriva practicilor anticoncurențiale, menționând că instanțele de judecată vor evalua validitatea argumentelor Consiliului și impactul asupra pieței. Cel puțin, o companie sancționată intenționează să conteste amenzile primite.

El susține că autoritățile trebuie să manifeste aceeași determinare în cazurile viitoare de practici anticoncurențiale.

„Este o decizie de anvergură extraordinară în ce privește înțelegerile anticoncurențiale, așa ceva nu îmi amintesc să fi fost în Moldova. Sper că toate argumentele și circumstanțele au fost considerate, iar decizia este proporțională și relevantă pentru că însăși suma penalităților este foarte mare. Dacă ar fi recuperabilă într-un an, asta ar fi de ordinul unui leu la fiecare litru de combustibil vândut. Cam într-atât de mare este penalitatea (...). În principiu, înțelegerile anticoncurențiale sunt inerente competiției de piață în toată lumea, în orice sistem economic. Anume din acest considerent există consilii care asigură protecția concurenței. Este crucial să păstrăm prezumția de nevinovăție și să așteptăm clarificări ulterioare în acest caz”, a spus Oleg Tofilat, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova

Instanțele de judecată vor trebui să determine validitatea argumentelor Consiliului Concurenței și impactul deciziei asupra mediului economic local în cazul cunoscut drept "dosarul petroliștilor". Anul trecut, Consiliul Concurenței a afirmat că dosarul este de o complexitate deosebită. În acest sens, consiliul a studiat suplimentar și jurisprudența europeană pe cazurile similare.

Am solicitat reacțiile tuturor companiilor petroliere vizate în anchetă, dar acestea au refuzat să comenteze constatările investigației Consiliului Concurenței. Totuși, una dintre ele, care a primit o amendă în sumă 77,8 milioane de lei, a precizat într-un comunicat de presă că se va adresa instanței competente pentru a-și apăra drepturile.

„Am luat cunoștință cu decizia Consiliului Concurenței cu privire la piața carburanților din Moldova”, potrivit comunicatului.

Compania a mai precizat că are o politică strictă de respectare a regulilor de concurență în toate țările în care activează, inclusiv în Republica Moldova și „respectă cu strictețe cerințele legale privind concurența, acestea fiind esențiale pentru o dezvoltare sustenabilă”, mai notează sursa citată.

Cu o reacție a venit și premierul Dorin Recean. Șeful Guvernului a salutat amenzile istorice aplicate de Consiliul Concurenței, evidențiind necesitatea de a încuraja concurența pentru a garanta calitatea și prețurile accesibile pentru cetățeni.

„Noi trebuie să încurajăm concurența și să pedepsim lipsa sau suprimarea ei în toate domeniile, pentru că doar așa vom avea cea mai bună calitate și prețuri pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat oficialul.

Amintim că cele șase companii sunt cele mai mari de pe piața petrolieră din Republica Moldova. Anterior și experții, autoritățile afirmau că acestea au înlocuit procesul concurențial cu o formă amicală de control, au dictat prețurile și au vândut aceeași calitate de benzină și motorină.

În urma acestor acțiuni prețurile la carburanți au explodat în anul 2021. Ulterior, deputații au adoptat o lege pentru plafonarea prețurilor la produsele petroliere, promulgată apoi de președinta Maia Sandu. În prezent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilește zilnic prețurile maxime pentru benzina și motorina standard. Companiile petroliere trebuie să afișeze aceste prețuri după miezul nopții. În schimb, prețurile pentru celelalte tipuri de combustibil sunt calculate individual de fiecare companie.

Totuși, o lege similară a existat din 2016, însă atunci ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă, conform căreia petroliștii stabileau de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult