Social

Revista presei: Opinii la desemnarea lui Stoianoglo pentru funcția de președinte. „Sfârșitul carierei politice pentru Dodon”

Reacțiile la desemnarea lui Stoianoglo pentru funcția de președinte; Ilegalitățile depistate la o școală profesională din țară, precum și probabilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără metan - sunt printre principalele teme abordate de presă.

„Sfârșitul carierei politice”

Decizia de a-l susține pe Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale înseamnă că Igor Dodon nu va mai conta pe scena politică a Republicii Moldova și, astfel, și-a semnat sfârșitul carierei politice, este de părere expertul în analize politice, Vladislav Kulminski, citat de Moldova 1. Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice a mai explicat că, pentru faptul că și-a legat soarta politică de socialiști, Stoianoglo va avea costuri politice și anume: nu va fi apreciat de către alegători.

„Prezentarea candidatului Stoianoglo a creat impresia unui déjà-vu. Acum cinci ani, Alexandr Stoianoglo era flancat de Igor Dodon. Atunci, Stoianoglo prelua funcția de procuror general, iar Dodon era președinte. Acum, ambii „foști” au apărut împreună într-o încercare de a coaliza opoziția. (...) practic, domnul Dodon și-a semnat sfârșitul carierei sale politice și decizia de a-l susține pe domnul Stoianoglo, probabil va însemna că domnul Dodon nu prea va mai conta pe scena politică a Republicii Moldova”, a declarat Kulminski.

S-a vrut a fi o mișcare bombă, dar a avut efectul unei petarde

Analistul politic român Cristian Hrițuc, susține că decizia de înaintare a lui Stoianoglo la prezidențiale a fost luată de Moscova, care nu mai pariază pe modele „Dodon” ci se orientează pe modele mai degrabă de tip Ceban, scrie Deschide.md.

„Moscova vrea mai degrabă să joace cartea omului politic mai de ”centru”, cu o oarecare depărtare de discursul pro rus dur. Se renunță la profilul ”șefului de colhoz” și se trece spre un profil mai tehnocrat. Sunt doar aparențe”, a punctat analistul.

Singurul candidat la prezidențiale ori, totuși, nu?

Newsmaker îl citează pe președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, care nu crede în candidatura fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM). Acesta este de părere că există posibilitatea ca la alegerile prezidențiale din toamnă să participe anume Igor Dodon.

„Dodon și-a rezervat o cale întoarsă dacă nu găsește un „consens larg” pentru candidatura lui Stoianoglo. Iar decizia de înaintare sau susținere a unui candidat la funcția de președinte, conform statului, în PSRM o ia consiliul politic, nu biroul executiv. Adică mai rămâne posibil să participe anume Igor Dodon în alegeri”, a menționat Pașa.

Iar colega sa, experta în monitorizare media a Comunității WatchDog Moldova, Rodica Pîrgari, susține că „Moscova nu i-a permis lui Dodon să candideze în alegerile prezidențiale”, iar asta a făcut ca „în schimb, undă verde să primească Stoianoglo”.

„Este acel candidat comun, care nu e tocmai comun și care a fost susținut doar de socialiști și PLDM-iști și care nu a vrut să candideze pentru că nu e destul de comun ca să fie comun”, susține Pîrgari.

În același timp expert Watchdog, Andrei Curăraru crede că, de fapt, candidatura lui Stoianoglo ar fi aprobată de Kremlin, transmite TVR Moldova.

„Alexandr Stoianoglo este clar un candidat prorus. A avut o relație cu Vlad Plahotniuc, cu Veaceslav Platon. Este promovat de un partid, membrii cărora nu recunosc războiul din Ucraina. Un candidat prorus, nu neutru, compromis politic mai mult decât necompromis. Motivul, care ar sta la baza anaintării lui Stoianoglo, ar putea fi lupta dintre diferite poluri de la Moscova. Gruparea Sor e bine pusă cu serviciile speciale de acolo și cu Kremlinul în sine. Iar Stoianoglo ar putea să fie un candidat de alternativă, cu mult mai acceptabil decât Dodon”, susține expertul.

Și politologul Vitalii Andrievschii a scris că „Stoianoglo nu este candidatul unic al opoziției” și că „fostul procuror general a fost nominalizat de Igor Dodon din numele Partidului Socialiștilor”.

„Stoianoglo și-a prăbușit reputația într-o clipă, acceptând să candideze la președinție, la propunerea lui Igor Dodon. Știind că președintele Dodon a încălcat legea și a luat bani de la Vlad Plahotniuc, Alexandr Stoianoglo a acceptat ca Igor Kulik să-i propună candidatura la funcția de președinte. Și totuși, se putea face totul cu înțelepciune. Alexandr Stoianoglo își propune candidatura și toți cei care vor, îl pot susține... Dar Dodon a fost nerăbdător să arate tuturor că el este șeful, iar ceilalți sunt doar dansatorii lui de fundal. Un fel de lider”.

Iar analistul Nicolae Eșanu speră că pasul făcut de PSRM nu e o manevră politică.

„Dacă desemnarea domnului Stoianoglo este un gest sincer și nu o manevră politică, cred că Partidul Socialiștilor poate fi felicitat pentru dovadă de maturitate politică și pentru faptul că au pus interesul național mai presus decât interesele de partid. Iar dacă domnul Stoianoglo este și va rămâne acel Alexandr Stoianoglo pe care-l cunosc eu, se impune mai degrabă concluzia că nu este o manevra politică”.

Stoianoglo - „o manevră politică”

Igor Dodon a invitat partidele de opoziție la discuții, în încercarea de a le convinge să-l susțină pe Stoianoglo la alegeri, iar reprezentanți MAN au declarat pentru TV8 că vor discuta în privința invitației, fără a fi siguri dacă vor da sau nu curs acesteia, iar deputatul PCRM, Oleg Reidman, susține că nu a auzit de această propunere

„Eu cred că o asemenea întâlnire este greu de imaginat fără Vladimir Voronin, fără Renato Usatîi și Ion Chicu, fără Ion Ceban și Irina Vlah, fără Vlad Filat și Andrei Năstase, dar și alții”, a spus președintele PSRM.

De ce Stoianoglo se vrea președinte

Oferta de a candida la prezidențiale a venit din partea PSRM, susține Stoianoglo, care a ținut să precizeze motivele care l-au făcut să accepte propunerea.

„Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori. Primul dintre factori este injustiția și arbitrariul care cresc în Republica Moldova în fiecare zi. Nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ în sensul direct al cuvântului, batjocora față de oameni. Legile sunt călcate în picioare, ordinea constituțională este atacată zilnic de autorități și diverși aventurieri politici”, a constatat Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo se declară un susținător al integrării Republicii Moldova în UE, însă consideră că țara trebuie să fie neutră.

Înmatriculări fictive și prejudicii de un milion de lei

Ministerul Educației și Cercetării a constatat că pentru 50 de elevi au fost alocate 200 de burse, iar unii elevi au fost înmatriculați ilegal, ceea ce a cauzat un prejudiuciu la bugetul de stat în mărime de 1,4 milioane de lei, scrie Agora.

Controlul a fost efectuat la Școala Profesională din Alexăndreni, din raionul Sîngerei, în perioada aprilie-iunie curent și a vizat activitatea instituției din anii 2022-2024.

Examinarea profesională a fost realizată după o vizită neașteptată a unui secretar de stat al ministerului, care a constatat absența de la ore a majorității elevilor. Ca răspuns, administrația școlii a spus că toți elevii efectuau în acel moment stagiul de practică.

De asemenea, administrația instituției a admis diverse abateri în ceea ce privește achizițiile publice, decontarea combustibilului, asigurarea alimentației elevilor din contul resurselor bugetului de stat, acordarea burselor de studii și cazarea în cămine.

Regiunea transnistreană - fără metan?

Autoritățile de la Chișinău se pregătesc să gestioneze posibilele perturbări ale aprovizionării cu gaz în urma deciziei Ucrainei de a sista tranzitul gazului rusesc, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului va fi minimizat, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov, transmite IPN. Oficialul a explicat complexitatea problemei și responsabilitățile implicate.

*„Și opțiunile astea sunt cunoscute și eu am vorbit inclusiv public despre ele, dar cel mai bine le cunosc specialiștii din domeniu. Și repet, asta este sarcina, în primul rând, a „Moldovagaz” și „Gazprom”, să găsească o soluție, pentru că nu este contractul Guvernului, este contractul „Moldovagaz” cu „Gazprom”, a declarat Victor Parlicov. * Sursa citată menționează că „Gazprom” s-a angajat să livreze gaz către Republica Moldova până în 2026. Deși livrările nu vor mai putea fi efectuate prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană la Grebenchi, există soluții tehnice alternative. Una dintre ele implică transportul gazului rusesc prin Turcia și apoi prin conductele transbalcanice către Republica Moldova. Cu toate acestea, rămâne întrebarea cine va suporta costurile de transport.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult