Internațional

Când va putea Ucraina să lanseze o altă contraofensivă? Pronosticul unui oficial NATO

Ucraina ar putea fi nevoită să aștepte încă un an înainte de a lansa o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat un oficial NATO pentru The New York Times.

Un înalt oficial american din Pentagon a declarat pentru publicație că Ucraina va rămâne în defensivă în următoarele șase luni, în timp ce un înalt oficial al NATO care a dorit să rămână anonim a spus că ajutorul va permite Ucrainei să respingă Rusia în 2025.

Oficialul american a precizat că ucrainenii vor rămâne în defensivă în următoarele șase luni, dar într-o agitație constantă pe câmpul de luptă, care în cele din urmă nu va reuși să câștige teren semnificativ.

În timpul summitului NATO de la Washington, DC, de săptămâna aceasta, membrii alianței au convenit să ofere Ucrainei un nou ajutor militar de 40 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Dar va dura săptămâni sau chiar luni pentru ca noul ajutor să ajungă în prima linie, notează NYT.

Donațiile de rachete, vehicule de luptă, muniție și apărare aeriană din Statele Unite și țările europene vor dura săptămâni, dacă nu luni, pentru a ajunge în linia frontului.

Unele dintre armele nou promise nu au fost cumpărate sau construite.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că avioanele de luptă F-16 mult așteptate vor fi livrate în Ucraina în această vară.

Dar chiar și atunci, ele ar putea fi folosite mai ales în mod defensiv, deoarece aliații au dezbătut în marginea summitului NATO de la Washington dacă avioanele de război ar putea zbura în spațiul aerian rusesc pentru a ataca.

„În multe ocazii, ați putut vedea că putem decide, dar, din păcate, nu putem livra eficient”, a declarat miercuri președintele Gitanas Nauseda al Lituaniei într-un scurt interviu.

„Este o mare dezamăgire pentru mine personal, pentru că ucrainenii se așteaptă ca acele mărfuri să vină, acest echipament militar va ajunge în Ucraina”.

Majoritatea angajamentelor față de Ucraina la summitul NATO au fost descrise ca angajamente pe termen lung pentru a contribui la asigurarea securității țării în următorul deceniu.

Acestea includ un nou centru de coordonare a armelor și instruirii condus de NATO, cu sediul în Germania, și donații pentru o infuzie de sprijin de 43 de miliarde de dolari din partea statelor alianței în 2025.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult