Revista presei internaționale: Tentativa de asasinat a lui Trump; Situație inedită în timpul finalei Campionatului European de fotbal
Presa internațională comentează circumstanțele și posibilele consecințe ale tentativei de asasinat comise în acest weekend în SUA, asupra candidatului republican la președinție, Donald Trump. Totodată, presa de pe mapamond atrage atenția asupra felului în care temperaturile record înregistrate în această vară, afectează diferite regiuni ale planetei. În atenția presei străine este și finala Campionatului European de fotbal, încheiată ieri cu victoria Spaniei.
Atentatul asupra fostului președinte Donald Trump a avut loc în timpul unui miting electoral din orașul Butler din Pennsylvania - un stat în care votul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie va fi crucial, relatează AFP. Agenția de presă atrage atenția că focurile de armă s-au auzit în momentul în care candidatul republican la președinție îl acuza pe contracandidatul său democrat Joe Biden că în timpul actualului mandat de la Casa Albă a permis intrarea în masă a imigranților ilegali.
Tentativa de asasinat a avut loc sub privirile ingrozite a nu mai putin de 50 de mii de oameni, veniți să-și exprime susținerea față de fostul președinte pentru un nou mandat la Casa Albă, notează Reuters. Au fost scene de panică: în momentul în care s-au auzit împușcăturile, toată lumea a început să țipe, iar agenții Secret Service s-au repezit să-l protejeze pe Trump. După ce împușcăturile au încetat, ei l-au scos în grabă de pe scenă. Cu sangele șiruind din ureche și în zona gâtului, Donald Trump a ridicat pumnul în aer - vrând parcă să le transmită suporterilor săi că e bine și că nu se va lăsa bătut, descrie Reuters incidentul în care a fost implicat Trump.
CNN notează că atentatorul se afla pe acoperișul unei clădiri și a tras de la o distanță de aproximativ 130 de metri, fiind impușcat mortal în cap de agenții speciali. Este vorba despre un tânăr de 20 de ani, din Pennsylvania, care din nefericire a ucis un spectator și a rănit grav alți doi oameni, precizează BBC. Donald Trump a avut mare noroc că a scăpat doar cu o „zgârietură”, subliniază serviciul britanic de presă. Ce înseamnă tentativa de asasinat asupra lui Trump pentru America și alegerile prezidențiale ale acesteia? – se întreabă BBC. Faptul că Donald Trump a scăpat doar cu o „zgârietură”, după cum a stabilit procurorul orașului Butler, unde a avut loc tentativa de asasinat, este un pur accident, notează agenția de presă, menționând că o fotografie făcută la fața locului arată glonțul trecând exact lângă capul fostului președinte. Este dificil de prezis ce impact vor avea evenimentele de sâmbătă asupra Americii – și asupra discursului ei politic, și asta pentru că de când Ronald Reagan a fost împușcat în 1981, nu a mai existat o asemenea tentativă de asasinat asupra unui președinte sau candidat la președinție în Statele Unite, constată BBC.
Încercarea de a-l asasina pe Donald Trump a deschis un nou capitol cumplit al violenței politice și a redefinit actuala campanie electorală deja plină de premiere istorice, constată la rândul său, publicația AXIOS. Chiar dacă a fost condamnată imediat de către preșeșdintele Joe Biden și alți democrați de rang înalt, tentativa de asasinat va amplifica narațiunea persecuției pe care Trump a pus-o în centrul campaniei sale, opinează autorul articolului. Fața însângerată a lui Trump va fi o imagine definitorie și va face din el un erou, imagine care ar putea influența alegătorii nehotărâți din SUA, consideră The Times.
Potrivit CBSnews, incidentul de sâmbătă readuce în actualitate îngrijorările cu privire la violența politică și a reînviat amintirea atacurilor din trecut asupra președinților și candidaților. Publicația amintește că în istoria SUA au existat 15 atacuri directe asupra președinților sau candidaților la preșidenție, cinci ducând la moarte. Totodată, cel puțin șapte din ultimii nouă președinți au fost ținta unor atacuri, sau tentative de asasinat, relevă CBSnews. Cel mai recent raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, care citează Serviciul Secret ca sursă, mai spune că au existat încercări împotriva fostului președinte Barack Obama, a lui Trump și a președintelui Biden. Într-un singur incident – asasinatul lui Lincoln – a fost dovedită o conspirație largă, deși astfel de dispute au apărut și în alte cazuri. Doar un alt incident a implicat mai mult de un participant – atacul din 1950 asupra Casei Blair, reședința temporară a președintelui Harry S. Truman, menționează CBSnews.
Dincolo de subiectele politice, presa internațională abordează pe larg efectele schimbărilor climatice care se resimt din plin în mai multe părți ale lumii. Rusia declară stare de urgență în orașul sudic de la Marea Neagă Novorossiisk din cauza incendiilor forestiere, care s-au extins pe o suprafață de peste 20 de hectare, scrie Reuters. Căldura intensă, vânturile puternice și furtunile uscate au provocat incendii forestiere în toată Rusia în ultimele săptămâni, de la îndepărtata regiune siberiană Tuva până în Yakutia, în Orientul Îndepărtat, menționează agenția de presă.
Madridul caută alternative pe fondul temperaturilor record, astfel încât locuitorii și oaspeții capitalei spaniole să nu iasă pe stradă în cele mai fierbinți momente ale zilei, când temperatuile pot depăși 40 de grade celsius, relatează The Guardian. Inițiativa denumită „Adăpostește-te în cultură”, oferă spectacole gratuite de flamenco în câteva muzee din capitală, programe culturale în biblioteci și bilete de cinema reduse pentru proiecții înainte de ora 17:00.
Iar publicația elenă Ekatimerini relatează despre o creștere fără precedent a numărului de turiști în Atena. Și asta în ciuda valurilor succesive de căldură, care sunt mai frecvente ca niciodată, temperaturi ridicate fiind înregistrate chiar și după miezul nopții. Astfel, există posibilitatea ca sezonul turistic să se schimbe în cele din urmă, din iulie și august în lunile mai blânde, spun unii experți.
The Independent relatează despre o situație inedită în Marea Britanie, unde sute de curse de trenuri au fost anulate duminică, deoarece angajații gării feroviare au ales să urmărească meciul Anglia-Spania din finala Campionatului European în loc să lucreze ore suplimentare. Chiar dacă duminica este acum una dintre cele mai aglomerate zile la căile ferate, un număr semnificativ de angajați nu au inclus duminica în săptămâna lor de lucru în mod normal, operatorii de trenuri fiind nevoți să se bazeze pe voluntari care lucrează peste program pentru a asigura fincționalitatea căilor ferate, precizează The Independent. Totuși, spre dezamăgirea englezilor, țara lor pierdut finala în fața Spaniei cu 1-2 pe sfârșit de meci, conchide publicația.