Acordul de vânzare a terenului pentru Ambasada SUA a fost ratificat în prima lectură. Deputații BCS s-au pronunțat împotrivă și au părăsit sala de ședință
Deputații au examinat în prima lectură textul Acordului internațional privind comercializarea unui teren pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA. Potrivit documentului, prețul de achiziție constituie 18 milioane de euro, plus 7,5 milioane de euro ce vor fi rambursate de SUA pentru cheltuielile aferente transferului lotului de teren. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au declarat că procesul de negociere nu a fost suficient de transparent, iar prețul de achiziție putea fi mai mare. În semn de protest, aceștia au păsărit sala de ședințe.
„Nu înțelegem din acest proiect de lege care a fost metodologia de evaluare a terenului, cum au decurs negocierile și de ce nu am încercat după principiul de reciprocitate să obținem dividende maxime. Or, dacă nu pledați, după Convenția de la Viena, în SUA pentru Ambasada noastră ca să nu închiriem, dar să avem un patrimoniu de stat, de ce, cel puțin nu ați condiționat să nu intrăm în 18, 14, 28, 36, dar să vorbim despre construcția unui obiectiv sportiv? Considerăm că procedura putea să fie mult mai transparentă și mai clară. Dar în condițiile în care s-a produs o polemică despre nimic, noi vom vota împotriva acestui proiect și în semn de protest vom părăsi sala”, a declarat președintele Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrâncea.
În replică deputații PAS au acuzat membrii opoziției parlamentare de manipulare și au declarat că acordul de vânzare a terenului către SUA este în interesul Republicii Moldova, iar banii primiți în rezultatul tranzacției vor fi redirecționați pentru reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”.
„Dacă citești legea și citești Acordul, în punctul 3.1 este indicată suma, tovarășe. Nu trebuie să minți că nu este indicată suma în acord. Dacă tot ați vorbit despre metodologie, trebuie să știți că este o metodologie foarte clară de evaluare a terenului, stabilită foarte clar de cadastru. Propun să analizăm exclusiv oportunitatea acestei afaceri, care este în interesul Republicii Moldova, să beneficiem de aceste resurse financiare și să redirecționăm către acest Centru cultural și să ne bucurăm de realizările lui. Să nu dăm acest teren celor care, fie încearcă să-l fure, fie să-l dea pentru blocuri supraetajate în centrul Chișinăului”, a declarat deputatul PAS Vasile Grădinaru.
Menționăm că, potrivit Acordului, pe terenul din capitală, strada Tighina 12, care are o suprafață de circa 5,2 hectare, va fi construit campusul diplomatic al SUA. Autoritățile americane își asumă să creeze și parcuri sau spații deschise publicului larg, iar investițiile anunțate vor fi de aproximativ 240 de milioane de dolari. Terenul fostului Stadion Republican, care se află de 17 ani în paragină, va fi revitalizat cu susținerea financiară a SUA, urmând a fi restaurate porțile istorice ale fostului stadion, amenajate instalații de artă publică și un nou parc.
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a fost încheiat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, dar nu mai mult de cinci ori.
Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.