Ce capitol va fi analizat la cea de-a doua sesiune de screening bilateral. Anunțul Cristinei Gherasimov
Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua sesiune de screening bilateral, care se va desfășura în a doua jumătate a lunii septembrie curent. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit ei, R. Moldova a început sesiunea de screening bilateral cu clusterul ce ține de valorile fundamentale.
„Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral, unde vom prezenta legislația națională la europeană, este Capitolul 24, ce ține de domeniul justiției, securitate și libertate. Acest capitol va fi analizat de către colegii de la Comisia Europeană, împreună cu cei din instituțiile noastre. În a doua jumătate a lunii septembrie, acesta este al doilea capitol cu care vom continua procesul de screening”, a spus Cristina Gherasimov.
Vicepremierul a precizat că un capitol în sesiunea de screening bilateral poate fi prezentat într-o zi sau în cinci zile.
„Negocierile încep și se vor termina cu clusterul ce ține de valorile fundamentale, unde reforma justiției joacă un rol important. Ordinea am convenit-cu experții din Comisia Europeană, însă fiecare cluster va fi deschis pe rând. Începem cu clusterul valori fundamentale, apoi vom trece la piața internă și tot așa. Un capitol la nivel de prezentare poate dura într-o zi sau cinci zile. Este vorba de capitolele grele precum agricultura sau cel de mediu”, a conchis Gherasimov.
Amintim că, pe 10 iulie, la Chișinău a fost lansat screeningul bilateral, marcând un nou stadiu de comunicare cu Uniunea Europeană privind pregătirea autorităților locale la nivel legislativ și politic.
În această etapă a negocierilor de aderare va fi evaluată capacitatea Republicii Moldova de a îndeplini cerințele Uniunii Europene, fiind un pas crucial în procesul de aderare. Implementarea va dura un an și jumătate, acoperind 33 de domenii.
Capitolul cu care a început screening-ul ține de achizițiile publice. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și nu la Bruxelles.