Internațional

Baerbock consideră că rachetele americane din Germania vor „descuraja” Federația Rusă

Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, una dintre liderele partidului ecologist din alianța de guvernare, a declarat recent că este necesară crearea unui sistem militar de descurajare a Rusiei, care să protejeze nu doar Germania, ci și Polonia, țările baltice și Finlanda, relatează DW.

Staționarea rachetelor americane cu rază lungă de acțiune în Germania este necesară ca măsură de „descurajare” a președintelui rus Vladimir Putin. „Principiul speranței nu ne va proteja de Rusia lui Putin”, a scris Baerbock într-un comentariu pentru ediția de duminică a tabloidului german Bild am Sonntag, ziarul cu cea mai mare circulație în Europa

La summitul NATO de la Washington, din iulie, Statele Unite și Germania au anunțat staționarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei, pentru a descuraja Rusia și pentru a proteja partenerii NATO. Este vorba de rachete antiaeriene SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și sisteme experimentale de arme hipersonice. Începând cu 2026, în Germania vor fi amplasare rachete „cu o rază de acțiune mai mare decât cele disponibile în prezent în Europa”, a spus atunci Casa Albă. Rachetele Tomahawk sunt capabile să lovească ținte la o distanță de până la 2500 de kilometri.

Imediat după summitul NATO, președintele rus Vladimir Putin a spus că decizia Statelor Unite și a Germaniei de a desfășura rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania din 2026 „amintește de timpurile Războiului Rece” și ar putea forța Rusia să ia masări similare.

În anii 80 ai secolului trecut, Statele Unite au staționat în Germania Federală peste 100 de rachete Pershing II cu rază medie de acțiune, mișcare care a dus în ultimă instanță la încheierea primului mare acord de dezarmarea nucleară între Statele Unite și URSS, în 1987. În 2018, președintele de atunci al Statelor Unite, republicanul Donald Trump a anunțat retragerea țării sale din acord.

Citește mai mult