Revista presei: Regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz și după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina, dar ar putea fi mai scump
Asigurarea alimentării cu gaz a regiunii transnistrene și blocarea unei surse ilegale de finanțare a Autonomiei Găgăuze de către fugarul Ilan Șor, sunt printre principalele subiecte abordate de presă.
Regiunea transnistreană va fi asigurată cu gaze naturale și după expirarea actualului acord privind tranzitului prin Ucraina, doar că prețurile ar putea fi diferite, scrie Moldova 1 cu referire la un interviu al ministrului Energiei, Victor Parlicov. „Fizic o să avem și o să aducem și gaz, și energie electrică. Doar că prețurile se vor schimba”, a menționat Victor Parlicov. Totodată, ministrul a subliniat că atât timp cât regiunea transnistreană va avea acces la gaze naturale, restul țării va beneficia de energie electrică.
În Republica Moldova, energia regenerabilă reprezintă doar 3,3% din curentul livrat. Bani.md a publicat o analiză care scoate în evidență faptul că energia regenerabilă provine de la producătorii eligibili care o vând către SA Energocom. Totodată, cea mai mare parte a energiei electrice achiziționate, 68,5%, a fost furnizată de Centrala Termoelectrică Cuciurgan, din regiunea transnistreană. Termocentralele din Chișinău și Bălți au contribuit cu 19,1% din total, în timp ce energia electrică importată din România și Ucraina a însumat puțin peste 9 %.
SIS a blocat site-ul băncii rusești, prin care fugarul Ilan Șor transfera așa-numitele „ajutoare sociale” pensionarilor din Autonomia Găgăuză, notează unimedia.info. Prin intermediul site-ului băncii rusești „Promsviazibank” pensionarii din autonomie ar fi putut accesa bani oferiți de oamenii fugarului Ilan Șor, în calitate de ajutor social lunar. Potrivit site-urilor oficiale ale provider-ilor din Moldova, solicitarea de blocare datează din 8 august 2024, însă SIS nu a anunțat despre aceasta în mod public. În luna aprilie, bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, a semnat un acord cu „Promsviazibank” pentru deschiderea de carduri „Mir” destinate pensionarilor și angajaților din sectorul public.
Firmele ce dețin petroliere din „flotă din umbră” a Rusiei, obligate să prezinte date Guvernului. Mold-street.com scrie că activitatea celor 12 companii înregistrate în Republica Moldova, care au ajuns să gestioneze o flotă impresionantă de tankere ce transportă petrol din Rusia, a fost examinată în ședința Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premierul Dorin Recean. Consiliul a decis ca agenții economici să prezinte documente și informații despre proprietari, valoarea și sursa investițiilor, activitatea de bază, situațiile financiare, dar și cazierele judiciare ale asociaților și beneficiarilor. Potrivit unei investigații RISE Moldova, în ultimele 6-7 luni, până la 2% din petrolul rusesc a fost transportat cu petroliere a căror management este asigurat de firme moldovenești, care nici măcar nu au angajați în Moldova.
Viața în Republica Moldova, mai scumpă. Moldova 1 publică un material cu referire la datele Biroului Național de Statistică, care arată că în ultimele 12 luni, prețurile medii de consum au crescut cu 4,8% . Semnificativ s-au scumpit fructele, cu peste 18 procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar prețul ouălor a crescut cu peste 23 la sută. Datele statistice arată că s-au înregistrat și ieftiniri. De exemplu, prețul uleiului vegetal a scăzut cu 11 procente, iar zahărul cu 5 la sută. Menționăm că inflația actuală este de 3,8%, iar până la sfârșitul anului se estimează că va fi în jur de 4%.
În paralel, datoria publică internă a Republicii Moldova a crescut în iulie curent cu 103,8 milioane de lei, scrie infomarket.md și a atins un nou nivel record de 43 miliarde 916,8 milioane de lei. Precedentul record al datoriei publice interne a fost înregistrat la sfârșitul lunii iunie 2024, când a fost de 43 miliarde 813 milioane de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, datoria publică internă a Republicii Moldova a crescut cu 4 miliarde 250,7 milioane de lei de la începutul acestui an. Creșterea datoriei de stat interne înregistrată în perioada ianuarie-iulie 2024 s-a datorat în principal creșterii emisiunii de titluri de stat pe piața primară.
Administrația Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă prespitalicească este acuzată de șantaj, amenințări cu demisia și hărțuire a angajaților. Anticorupție.md publică o investigație care scoate în evidență faptul că situația s-a schimbat după ce 16 șefi ai conducerii Centrului și-au tras propria organizație sindicală. Potrivit unor lucrători medicali, aproape toți angajații, circa 5000 la număr, au fost somați să iasă din Sindicatul „Sănătatea” al CNSM și să adere la „Organizația Sindicală Primară „Ambulanța din Moldova”, fondată în iulie 2024. În timp ce unii angajați se plâng că li s-au reținut sume importante din salariu, alții spun că, după ce au refuzat să treacă la noua structură, li s-a lichidat funcția din cadrul Salvării și au fost nevoiți să plece. Surprinzător, în doar câteva luni, la noul sindicat au aderat aproape patru mii de salariați. Aceștia au migrat cu tot cu bani. Astfel, în haznaua structurii nou-formate vor fi vărsate lunar circa 700.000 de lei din contribuțiile sindicaliștilor.
O nouă sursă de poluare a râului Nistru a apărut recent la Soroca. Observatorul.md scrie că pe lângă țevile din apropierea cetății, prin care apele reziduale se revarsă direct în râu, a fost identificată o altă sursă de poluare în vecinătatea Spitalului din Soroca: de sub capacul sistemului de canalizare, apele uzate ies și se deversează direct în râul Nistru. Administrația Regia Apă-Canal Soroca a menționat că sursa problemei ar fi ploile recente care au acoperit sistemul cu nisip. Responsabilii susțin că ar putea dura până la două săptămâni curățarea completă a sistemului de canalizare blocat.
AUTOR: Victoria Colesnic