Internațional

Corespondență//Va bloca oare președintele bulgar Radev legea anti-LGBT?

Manifestații au avut și continuă să aibă loc în mai multe mari orașe și ale Bulgariei. Multe ONG s-au coalizat pentru a-l face presiuni pe președintele bulgar să opună veto unui proiect de lege controversat care interzice „promovarea” orientărilor sexuale „netradiționale” în școli.

În ultimele patru zile, proteste organizate de colective LGBT și feministe au avut loc în capitala Bulgariei Sofia și orașul-port Varna.

Alte demonstrații organizate de bulgarii din străinătate vor avea loc în cursul acestei săptămâni la Berlin și Paris.

Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Michael O'Flaherty, s-a declarat „profund îngrijorat ” de legea adoptată de parlamentul bulgar împotriva „propagandei” LGBT în școli și i-a cerut președintelui Rumen Radev să nu o semneze.

Totul va depinde acum de președintele Radev. El are puterea constituțională de a respinge această lege, prin veto, trimițând-o înapoi parlamentului.

Legea a pornit de la inițiativa partidului pro-rus Renașterea și a fost adoptată de parlamentul bulgar săptămâna trecută. Interzice „propaganda, promovarea sau incitarea în orice mod, direct sau indirect, a ideilor și opiniilor legate de orientarea sexuală netradițională și determinarea identității sexuale, alta decât cea biologică” în școli.

135 de parlamentari din 240 au votat pentru, în ciuda eșecului repetat al țării de a forma un nou guvern în urma alegerilor generale neconcludente din iunie.

ONG-urile îi cer președintelui bulgar să se opună legii anti-LGBT

O petiție adresată președintelui, începută de profesori și vehiculată de colectivele feministe, susține că proiectul de lege este vag și ar putea avea ca rezultat hărțuirea și discriminarea copiilor LGBT. De asemenea, ONG-urile sunt îngrijorate că profesorii ar putea fi concediați dacă nu respectă linia guvernului.

Petiția solicită „angajamente clare și fără echivoc pentru prevenirea și abordarea agresiunii și violenței în școli”.

Un factor care a contribuit la adoptarea proiectului de lege a fost constituit și de dezbaterile transfobe recente în unele media a Jocurilor Olimpice. De exemplu, boxerița algeriană Imane Khelif, care are o constituție fizică solidă, a fost „acuzată” că este bărbat și, prin urmare, a înșelat participând la evenimentele feminine.

Pentru 2020, Bulgaria a fost clasată pe locul 37 din 49 de țări europene pentru protecția drepturilor LGBT de către ILGA-Europe. La fel ca majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, Bulgaria post-comunistă are atitudini conservatoare din punct de vedere social când vine vorba de chestiuni precum homosexualitatea și persoanele transgender.

Bulgaria este a doua țară din Uniunea Europeană, după Ungaria în 2021, care a promulgat o astfel de lege.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult