Justiție

Acord semnat la București: CNA și Parchetul European vor coopera în cauzele de fraudă cu implicarea fondurilor UE

Cooperarea privind investigarea și urmărirea penală a cazurilor legate de corupție și fraudă a fondurilor europene, precum și recuperarea bunurilor infracționale, asta prevede un acord semnat marți, 26 noiembrie, între Centrul Național Anticorupție (CNA) și Parchetul European (EPPO). Solicitat de „Teleradio-Moldova”, judecătorul român Cristi Danileț este de părere că „autoritățile moldovenești trebuie să facă totul pentru a asigura că fondurile primite din Uniunea Europeană se cheltuie corect”.

cna.md
Sursa: cna.md

Acest acord este important din două puncte de vedere. Pe de o parte, arată cât de serios tratează Uniunea Europeană relația cu Republica Moldova. Pe de altă parte, atrage atenția autorităților moldovenești că trebuie să facă totul pentru a asigura că fondurile primite din UE se cheltuie corect”, a spus judecătorul român Cristi Danileț.

Potrivit lui, este foarte bine că cele două instituții cooperează și astfel se asigură un schimb de informații: „Adică Parchetul European află cum se cheltuie banii și cei din R. Moldova trebuie să furnizeze aceste informații. Procurorii, polițiști și în viitor chiar judecătorii din Republica Moldova se vor instrui în ceea ce privește legislația Uniunii Europene. Cred că cetățenii moldoveni și companiile care cheltuie banii, precum și instituțiile publice, vor fi mai atente la corectitudinea în cheltuirea banilor europeni, știind că Parchetul European veghează cumva asupra lor”, a adăugat Cristi Danileț.

Precizăm că documentul a fost semnat la București de directorul CNA, Alexandr Pînzari și procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi. Potrivit CNA, acțiunile comune ale acestor instituții se vor concentra pe crearea unui cadru legal pentru schimbul sigur și eficient de informații, date și probe. Acest lucru va contribui în mare măsură la identificarea rețelelor criminale complexe care acționează în Republica Moldova și în statele membre ale UE. De asemenea, părțile își vor consolida capacitățile prin schimbul de expertiză, EPPO fiind instituția care va oferi asistență tehnică, formare și cele mai bune practici pentru CNA pentru fortificarea capacităților instituționale de a investiga cazurile de corupție.

Acordul garantează că resursele provenite din asistența financiară și fondurile de dezvoltare ale UE sunt utilizate într-un mod transparent și eficient și reprezintă un pas înainte spre alinierea în continuare la cerințele UE în domeniul guvernanței, al statului de drept și al politicii anticorupție”, potrivit directorului CNA.

Aflată într-o vizită la Chișinău în luna septembrie, Laura Kovesi a specificat că fondurile europene destinate Republicii Moldova vor fi atent supravegheate de Parchetul European (EPPO) pentru a preveni fraudele și corupția. Șefa EPPO a subliniat că, odată cu creșterea semnificativă a fondurilor de preaderare, riscul de fraudă devine mai mare, ceea ce necesită o colaborare strânsă între Parchetul European și autoritățile moldovenești.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult