Internațional

Ucraina se „adâncește” în scandalul gazoductelor Nord Stream 1 și 2

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi aprobat inițial planul de sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 si 2, prin care Rusia livra gaze direct Germaniei și restului Europei, prin sistemul submarin, ocolind tranzitul prin Ucraina. La cererea Agenției Centrale americane de Informații (CIA), ar fi încercat ulterior, fără succes, să anuleze planul, relatează „Wall Street Journal”, citând patru oficiali ucraineni.

Generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant al armatei ucrainene, „a ignorat ordinul” lui Zelenski și „a mers înainte” cu planul de a distruge conductele, mai relatează WSJ, preluat de Politico.

Într-un răspuns pentru WSJ, Zalujnîi, astăzi ambasadorul Ucrainei la Londra, a negat orice responsabilitate. La fel a făcut și un înalt oficial al serviciului de informații ucrainean SBU, care a respins ideea că Zelenski ar fi aprobat planul de la bun început.

Zelenski însuși a insistat anul trecut că țara sa nu a fost în spatele sabotajului din septembrie 2022, spunând: „Nu aș proceda niciodată așa”.

Miercuri, pe 14 august, pentru prima dată, presa germană a relatat că procuratura germană a emis un mandat de arestare, încă din iunie, împotriva unui ucrainean. Identificat numai drept Volodimir Z., ucraineanul era instructor de scufundări, cu ultimul domiciliu cunoscut în Polonia. Între timp se pare că s-ar afla în Ucraina, relatează presa germană.

Potrivit investigației a trei mari instituții de presă din Germania (Die Zeit, ARD – canalul 1 al televiziunii publice, și cotidianul SZ), încă doi cetățeni ucraineni sunt de asemenea suspectați de comiterea atacului - inclusiv o femeie.

Cele două gazoducte Nord Stream 1 și 2 au fost avariate și întrerupte de explozii multiple pe 26 septembrie 2022. Exploziile au fost înregistrate în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică și, la scurt timp mai târziu, au fost descoperite patru scurgeri în trei dintre cele patru conducte ale sistemului Nord Stream.

În momentul actului de sabotaj, Nord Stream 1 era deja în folosință de mai mulți ani. Nord Stream 2 nu era încă operațional din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a disputelor politice ulterioare.

Citește mai mult