Social

Revista Presei: Există suspiciuni legate de posibile stimulente financiare oferite diasporei din Rusia pentru a se înregistra pentru alegerile din octombrie

Comisia Electorală Centrală va analiza autenticitatea înregistrărilor prealabile ale cetățenilor pentru alagerile din octombrie și fuga din țară a fostului vicepremier Iurie Roșca, condamnat la șase ani de închisoare. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.

Există suspiciuni legate de posibile stimulente financiare oferite diasporei din Rusia pentru a se înregistra pentru alegerile din octombrie, scrie Moldova 1 cu referire la declarația vicepreședintelui CEC, Pavel Postica. Comisia Electorală Centrală va analiza autenticitatea înregistrărilor prealabile ale cetățenilor, în special pe cele din Federația Rusă, al căror număr crește constant în ultimele zile. Potrivit datelor oficiale, moldovenii din Federația Rusă se înregistrează cel mai activ, în acest an electoral, depășind cu mult numărul cetățenilor aflați în alte state.

Procesul de aderare la Uniunea Europeană va stimula ca legislația Republicii Moldova să devină cu adevărat funcțională, iar sistemul administrativ să devină și el mai bun. Jurnal.md propune opinia fostului vicepremier, Vladislav Kulminski care spune că legislația țării noastre este, cel puțin pe foaie, destul de funcțională. Totuși, problema nu rezidă în conținutul legilor, dar mai degrabă în aplicarea lor. „Eu înțeleg că legislația în vigoare, teoretic, ar fi putut să fie suficientă dacă judecătoriile și judecătorii ar acționa cu bună credință”, a mai adăugat Kulminski.

Noi critici din partea Moscovei la adresa autorităților de la Chișinău. Ziua.md a publicat declarația purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care acuză autoritățile de la Chișinău de implementarea unui „scenariu ucrainean” distructiv și de intensificarea „românizării forțate” a Republicii Moldova. Acesta este răspunsul la afirmația lui

Mihai Popșoi, precum că Rusia ar fi invidioasă pe succesul Moldovei în consolidarea instituțiilor democratice. Zaharova a afirmat că, în realitate, Moldova s-a transformat într-un „stat totalitar” cu o economie în declin, devenind una dintre cele mai sărace țări din Europa, ca urmare a politicilor pro-occidentale.

Fostul viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi, ex-președintele PPCD, Iurie Roșca, condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 31 iulie, scrie Ziarul de Gardă cu referire la unele surse. El a plecat spre București de pe Aeroportul Internațional Chișinău cu două zile înainte să-și afle sentința și asta, în pofida faptului că avea interdicția de a părăsi țara. Publicația a solicitat mai multe informații de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, iar răspunsul autorităților va fi publicat suplimentar.

În ultimii cinci ani, numărul tinerilor din R. Moldova a scăzut cu peste 150 de mii. Radio Europa Liberă propune un material care scoate în evidență faptul că schimbările demografice vor face ca numărul tinerilor să scadă și mai mult în următorii ani. În prezent, aceștia reprezintă mai puțin de un sfert din populația țării. Cel mai mult s-a redus numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 25-29 de ani. Demograful Valeriu Sainsus, explică faptul că cei născuți când natalitatea era mare au trecut de 35 de ani, iar tineretul actual a fost născut după 1990, când familiile aveau doar unul sau doi copii.

Iar Ziarul Național scrie că oficial, R. Moldova a „pierdut” cei mai mulți cetățeni până în anul 2012 și anume, peste 95,5 mii. Alte peste 21 mii de persoane s-au stabilit cu traiul în alte țări în ultimii 12 ani. Până în 2012, cei mai mulți moldoveni au plecat în Rusia, Ucraina, SUA, Germania și Israel. Publicația menționează că, potrivit datelor neoficiale, circa un milion de cetățeni ai R. Moldova s-ar afla în prezent la muncă peste hotare, însă aceștia nu și-au declarat oficial stabilirea locului permanent de trai în alte state.

Investițiile în parcurile industriale au atins cel mai mic nivel din ultimii șapte ani. Mold-street.com notează că în 2023, acestea au constituit doar 0,19 miliarde lei, arată datele publicate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Suma este de circa 3,7 ori mai mică decât volumul investițiilor efectuate în parcurile industriale în anul 2022. Datele Ministerului arată că din 10 parcuri industriale real activează doar trei: Tracom în Chișinău, care asigură peste 90% din venituri; Parcul Industrial din Edineț și parcul Răut din Bălți.

Organizația Mondială a Sănătății propune taxarea produselor alimentare nesănătoase pentru a descuraja consumul acestora. New TV publică un articol despre faptul că un număr tot mai mare de țări au implementat politici fiscale pentru a promova dietele sănătoase. Asta din cauza cifrelor alarmante care arată că 1 din 7 persoane, suferă de obezitate. Se estimează că, în aproape zece, ani această cifră se va dubla. În Republica Moldova fiecare a patra persoană este obeză. Astfel, suntem printre țările cu cea mai mare rată a mortalității din cauza bolilor netransmisibile. În topul acestor maladii sunt cele cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile digestive și afecțiunile neurologice.

Citește mai mult