Oportunități globale pentru studenții moldoveni. Programul Erasmus+ atrage tot mai mulți tineri
Tot mai mulți studenți din Republica Moldova aleg să studieze pentru perioade scurte la universități străine sau să facă stagii la instituții și organizații europene. Acest lucru este posibil în cadrul programului Uniunii Europene Erasmus+ pentru educație, formare, tineret și sport. Deși studiază în universitățile naționale, studenții moldoveni spun că experiența unui sistem educațional străin este întotdeauna binevenită.
În noul an de studii, 50 de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova vor merge la studii de scurtă durată în străinătate prin intermediul programului Erasmus+. Jumătate dintre ei fac studii de licență, restul fiind masteranzi și doctoranzi. Aceștia vor merge la studii în România, Polonia, Belgia, Spania, Portugalia, Elveția, Suedia și Grecia. Tinerii spun că abia așteaptă să înceapă studiile întrucât vor putea obține noi cunoștințe și experiențe de la profesori și studenți din alte țări.
„Cred că este o oportunitate extraordinară de a merge să descopăr noi culturi, o țară nouă. Eu am ales să merg în România la Universitatea din Alba Iulia. Consider că este o oportunitate nouă care abia aștept să o descoperim”;
„Merg să învăț prin programul Erasmus în Belgia. Eu am aflat de acest program de la o prietenă. Chiar dacă am frică, sunt gata de ceea ce mă așteaptă. Eu doresc să merg să aflu această țară și să fac cunoștință cu studenții din alte țări”, spun studenții.
Cei care au beneficiat anterior de șansa de a studia peste hotare spun că oportunitatea oferită de programul Erasmus este una care merită valorificată. Este și cazul Adrianei Hamuraru care este studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării. Tânăra a studiat la Bruxelles timp de șase luni.
„Am plecat în mobilitate în semestrul doi din anul doi în Belgia, în orașul Bruxelles. Am studiat specialitatea mea, producție multimedia, am ales cursurile ca design grafic, filmări, fotografia. Recomandări pentru studenții care pleacă cu Erasmus cred că ar fi să viziteze cât mai multe locuri, să facă cunoștință cu cât mai mulți oamenii”, susține Adriana.
Studenții care sunt selectați în cadrul programului beneficiază și de o bursă care variază de la 750 la 900 de euro. De asemenea, sunt acoperite toate cheltuielile pentru călătorie.
„Selecția studenților care urmează să meargă în mobilitate se efectuează pe bază de concurs. Studenții depun dosarele online. Ulterior, studenții sunt invitații la interviu, unde se adresează câteva întrebări, iar în funcție de răspunsul lor aceștia urmează să fie selectați”, explică specialista în cadrul Departamentului cooperare, Corina Meriacri.
Programul Erasmus a început în anul 2014, iar ulterior, din 2021, a început noul program, Erasmus +. Acesta oferă studenților din Republica Moldova șansa să beneficieze de studii de la două la 12 luni în universitățile din Europa. Anual, de acest program beneficiază aproximativ 100 de studenți din țara noastră.