Electorala

Raport Promo-LEX: Creșterea numărului de alegători ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale

Numărul alegătorilor a crescut cu aproape 15 mii față de precedentul scrutin prezidențial din 2020. Este o creștere inexplicabilă și care ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale și a datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, susține Asociația Promo-LEX. În primul său raport de monitorizare a alegerilor și a referendumului din toamnă, publicat astăzi, Asociația mai constată o serie de abateri înainte de startul campaniei electorale, între care utilizarea abuzivă a resurselor administrative și coruperea alegătorilor.

Promo-LEX
Sursa: Promo-LEX

Numărul alegătorilor înregistrați, de peste 3,3 milioane, coincide cu cel de la scrutinul local din 2023, dar este în creștere cu aproape 15 mii comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020. Această dinamică oarecum surprinzătoare ar trebui explicată nuanțat de Comisia Electorală Centrală și Agenția Servicii Publice, a declarat directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil.

„În condițiile unei natalități scăzute sau a unei migrații tot mai mari, acest lucru este îngrijorător pentru că ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale și a datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor”, spune Nicolae Panfil.

Numărul alegătorilor din diaspora care s-au înregistrat prealabil este în scădere față de anii precedenți, deși s-a remarcat un activism mai sporit în rândul moldovenilor aflați în Federația Rusă. Comisia Electorală Centrală a anunțat deja că intenționează să deschidă în afara țării 278 de secții de votare, de aproape două ori mai mult față de scrutinul parlamentar din 2021. Decizia finală ar putea fi influențată de rezultatele înregistrării prealabile, care se încheie pe 6 septembrie, a menționat Nicolae Panfil.

„Acel număr de secții de votare care vor fi create și repartizarea lor va ține cont de un singur criteriu, mai bine zis, tendința sau modul în care a evaluat numărul de alegători care au participat. Se va lua în calcul acest aspect iar ulterior, pentru a departaja anumite secții, eventual, pentru a înțelege mai bine specificul dintr-o țară sau altă, se va ține cont, probabil, și de înregistrarea prealabilă a cetățenilor care, iarăși, constatăm că este una mai scăzută ca tempo decât în alte scrutine”, a precizat Nicolae Panfil.

Primul raport de monitorizare a alegerilor și a referendumului din toamnă, elaborat de Promo-LEX, în perioada 16 mai-20 august, mai constată o serie de abateri devenite oarecum obișnuite în ajunul campaniei electorale. Utilizarea abuzivă a resurselor administrative, tentative de corupere a alegătorilor și desfășurarea acțiunilor electorale înainte de startul oficial al campaniei sunt printre principalele nereguli constatate de observatori.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult