Revista presei internaționale: Candidatul democrat la prezidențialele din SUA promite să sprijine Ucraina; Narendra Modi la Kiev
Publicațiile internaționale au pe primele pe pagini detalii ale discursului candidatului oficial din partea partidului democrat la prezidențialele din SUA, Kamal Harris, care, între altele, a promis că va continua să sprijine Ucraina, daca va câștiga alegerile din 5 noiembrie. Ziarele străine relatează despre primul caz de Mpox înregistrat în Asia, după ce a fost depistat și în Europa, virus care continuă să se răspândească de pe continentul african.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mers pentru prima oară în zona de graniță a țării sale de la incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk a Federației Ruse pe 6 august, transmite Euronews. Adresându-se militarilor săi, Zelensky a remarcat importanța strategică a ofensivei ucrainene pe teritoriul statului agresor datorită căreia numărul atacurilor aeriene rusești asupa Ucrainei a scăzut simțitor, relatează postul pan european de televiziune.
The Guardian descrie în același timp eficiența atacurilor aeriene ale armatei ucrainene asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei. Ziarul se referă în special la loviturile cu drone care au incendiat aerodromul militar de lângă Volgograd aflat la peste 700 de kilometri de frontiera ucraineană. Asemenea atacuri au un rol extrem de important pentru evoluția războiului în condițiile în care armata rusă își continuă ofensiva pe linia frontului din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, constată The Guardian.
Deocamdată nu este clar câte avioane au fost avariate sau distruse pe aerodromul militar din Volgograd, dar se estimează că baza găzduiește aproximativ 30 de avioane de luptă Su-34 și Su-35, care bombardează în mod regulat pozițiil armatei ucrainene de pe linia frontului, notează Kyiv Independent.
Prim-ministrul indian Narendra Modi vizitează vineri Ucraina, la doar câteva săptămâni după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, transmite BBC. Vizita este semnificativă deoarece Kievul și unele capitale occidentale au reacționat brusc la vizita premierului Modi în capitala Rusiei în iulie, constată agenția de presă. Nu este surprinzător că India își echilibrează relațiile dintre două națiuni sau blocuri concurente. Renumita abordare a țării de nealiniere a geopoliticii i-a servit bine de zeci de ani, conchide BBC. Vizita de săptămâna aceasta - prima a unui prim-ministru indian în Ucraina - înseamnă că, deși India va continua să aibă relații strânse cu Rusia, va lucra în continuare strâns cu Occidentul.
Atitudinea populației din Rusia față de președintele lor Vladimir Putin s-ar putea schimba, titrează The New York Times. Publicția remarcă reacțiile negative ale cetățenilor ruși față de lipsa unui răspuns pe măsură la atacurile ucrainene asupra teritoriului țării lor. Criticile adersate lui Putin s-au înmulțit simțitor pe rețelele sociale, însă e vorba de nemulțumirile cetățenilor ruși care locuiesc în zona de frontieră cu Ucraina, nu și ale celor din alte regiuni ale Federației Ruse unde regimul de la Kremlin ține sub control relatările mass-media, sulbliniază NYT.
SUA vor rămâne alături de Ucraina și de aliații țărilor din NATO, a promis citată de AXIOS vicepreședintele american, Kamala Harris în cea de a 4-a și ultima zi a Convenției naționale a partidului democrat, care a nominalizat-o pentru a candida împotriva republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Harris, prima femeie de culoare și prima persoană de origine asiatică americană care candidează la prezidențiale, atrage atenția aceeași publicație estimând că acest lucru ar putea conta extrem de mult pentru rezultatul pe care-l va obține la alegeri.
Un alt atu al lui Harris e faptul că a deținut anterior funcția de procuror, având în vedere că adversarul ei politic Donald Trump este condamnat pentru 34 de infracțiuni, notează la rândul său Washington Post.
În aceeași zi în care Kamala Harris și-a ținut discursul la Convenția Națională Democrată , contracandidatul ei republican, fostul președinte Donald Trump, a criticat-o pentru faptul că în calitatea sa de vicepreședintele nu a știut să combată imigrația, transmite ABC news.
După Europa, și în Asia a fost înregistrat primul caz de infectare cu variola maimuței, informează AFP precizând că boala cu denumirea ei oficială mpox a fost detectată la un cetățean din Thailanda, revenit în această săptămână din Africa. Cazurile de mpox care au făcut victome în Republica Democratică Congo , dar și în Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare cel mai înalt nivel de alertă, amintește AFP.
Ziarele internațională transmit imagini spectaculoase din Islanda, unde un vulcan din sud-vestul țării a erupt pentru a șasea oară din decembrie. Cea mai recentă erupție din peninsula Reykjanes, care găzduiește aproximativ 30.000 de oameni sau aproape opt la sută din populația totală a țării, s-a încheiat pe 22 iunie după ce a aruncat jeturi de rocă topită timp de 24 de zile, amintește The Independent.
30 de piloți de avion din Brazilia susțin că au văzut OZN-uri, relatează Le Figaro. Arhivele naționale braziliene au publicat, rapoarte privind observarea de obiecte zburătoare neidentificate de către piloții companiilor aeriene. Printre cele mai recente relatări, în aprilie, un pilot a declarat că a văzut un OZN static în timp ce se pregătea să aterizeze în Porto Alegre. Aviatorul a declarat că alternau culorile aeronavei între alb și portocaliu și că „aceasta era a patra zi în care vedea un astfel de obiect” în cursul săptămânii, scrie news.ro. Anterior, un alt pilot a descris că a fost martorul unui eveniment paranormal. În timp ce zbura deasupra orașului Sao Paulo, brazilianul a declarat că a văzut patru sau cinci obiecte cu lumini albe intermitente. Relatări la fel de detaliate datează de câțiva ani. Majoritatea aparițiilor ciudate, raportate în special de piloți, „pot fi explicate”, a declarat astrofizicianul David Spergel. Aceste obiecte se dovedesc adesea a fi „avioane, baloane, drone, fenomene meteorologice” însă unele rămân inexplicabile, a notat savantul citt de LE Figaro.