Corespondență // Victorie AfD în landuri est-germane: semnal negativ pentru Europa?
Mulți au jubilat, în special în Europa de Est, pentru faptul că la șaptezeci și nouă de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, Alternativa pentru Germania (AfD), formațiunea anti-imigrantă a crescut, a obținut un scor foarte înalt în două alegeri regionale organizate în weekend în estul Germaniei.
Menționați războiul: referirile la istoria Germaniei în timpul războiului nu sunt întotdeauna justificate. În acest caz, ele sunt. Bărbatul care și-a condus partidul la victorie în Turingia, Björn Höcke, a fost găsit de două ori vinovat de un tribunal german pentru folosirea intenționată a retoricii naziste și este considerat unul dintre cei mai extremi politicieni ai țării.
Există oare un risc pentru restul Europei? Sigur, ascensiunea dreptei radicale îngrijorează atât Germania, cât și Europa. În ciuda scandalurilor care îi afectează pe liderii săi, influența AfD continuă să crească și dezvăluie furia și neîncrederea alegătorilor față de guvern și mass-media tradiționale.
Alegerile regionale sunt un indicator național major – acest lucru se aplică atât Germaniei, cât și altor state membre ale UE. Un al treilea stat est-german, Brandenburg, va avea alegeri pe 22 septembrie – iar AfD este gata să se descurce și acolo. După cum a aflat președintele francez Emmanuel Macron, fluturarea steagurilor roșii cu privire la amenințarea extremei drepte nu funcționează. Politica câștigă alegerile, nu moralismul.
Mulți privesc cu îngrijorare către țările europene vecine. Spre coaliții de centru-dreapta în țările nordice odinioară atât de progresiste. Spre șefa mișcării de extremă dreaptă Giorgia Meloni, care acum face parte din curentul politic principal din Italia. În Olanda, unde populistul de dreapta Geert Wilders a reușit să formeze o coaliție guvernamentală cu forțele de dreapta. Și, în sfârșit, Franța, unde Rassemblement National al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella continuă să progreseze și a obținut cel mai mare scor la ultimele alegeri.
Mânie și îngrijorare
Și în Germania, forțele dreptei radicale câștigă influență. Cei care au crezut cândva că ascensiunea lor e un fenomen temporar, o reacție la criza refugiaților din 2015 și 2016, s-au înșelat. Extrema dreaptă a Alternativei pentru Germania s-a impus solid în peisajul politic. La începutul anului, au atins noi culmi în sondaje cu 23% la nivel național.
Chiar înainte de alegerile europene, popularitatea AfD a avut de suferit din cauza mai multor scandaluri. Cei doi candidați principali la alegerile europene au fost cercetați pentru suspiciuni de corupție. Șeful listei, Maximilian Krah, care lucra în Parlamentul European din 2019, face obiectul unei investigații privind posibilele plăți din Rusia și China. Un fost colaborator al lui Krah în Parlamentul European a fost arestat în aprilie. El este suspectat că a spionat în numele Chinei în cadrul Parlamentului.
Deputatul Petr Bystron, al doilea atunci pe lista AfD, este de asemenea suspectat că a primit plăți ilegale din Rusia. Bundestagul, Parlamentul Federal German, i-a retras deja imunitatea din acest motiv.
Presa tradițională vs. rețelele sociale
Și în Germania, dezinformarea și spălarea creierului prin intermediul rețelelor sociale joacă un rol central în ascensiunea dreptei radicale. Presa tradițională nu are o reputație bună în rândul multor alegători AfD. 67% nu au „deloc ” sau „puțină ” încredere în presă și ziare.
Contrastul este clar dacă ne uităm la rețelele sociale. Aici, neîncrederea alegătorilor AfD este semnificativ mai mică decât a celorlalte partide. 18% chiar au încredere în ei „destul de puțin” sau „mult ”. AfD se adresează alegătorilor săi într-o manieră țintită prin intermediul rețelelor sociale.
Totuși, evoluțiile din Germania arată, de asemenea, că majoritatea populației nu numai că le observă cu mare îngrijorare, dar nici nu vrea să stea cu brațele încrucișate. Când presa a publicat revelații asupra unei întâlniri secrete a politicienilor și antreprenorilor de extremă dreaptă la Potsdam, la începutul anului, timp de câteva săptămâni au fost organizate proteste în toată țara, la care au participat zeci de mii de oameni.
Extrema dreaptă nu este majoritară
Prezența acestei largi rezistențe publice împotriva extremei drepte este esențială, mai ales în Germania. Pozițiile de extremă dreaptă nu trebuie lăsate să se consolideze și să revină la curentul principal. Bastionul politic pe care îl formează forțele democratice germane împotriva extremei drepte trebuie să rămână intact.
E deja limpede că forțele de extremă dreaptă ale diferitelor state membre nu vor putea forma un front unit în noul Parlament European. Deși influența lor a crescut odată cu alegerile europene, o alianță puternică a forțelor centru-democratice se poate încă opune influenței dreptei extreme în Europa.
Autor: Dan Alexe