Social

La un gimnaziu din capitală au fost deschise patru clase cu predare în limba ucraineană

95 de elevi refugiați din Ucraina vor învăța în Republica Moldova în clase cu predare în limba lor maternă. La Gimnaziul „Taras Șevcenko" din Chișinău au fost deschise, în premieră, patru clase pentru aceștia. Sălile în care vor studia copiii ucraineni au fost renovate capital și dotate cu mobilier modern. Elevii sunt instruiți de cinci profesori ucraineni, care, de asemenea, și-au găsit refugiu în țara noastră.

Pentru elevii refugiați din Ucraina, la Gimnaziul „Taras Șevcenko" a fost deschisă o clasă de-a I-a, una de-a IV-a și câte una de-a V-a și a VI-a. Acum un an, Anna Skudan a fugit împreună cu fetița ei din calea războiului. Ele au ajuns la Chișinău din Odesa. Femeia spune că, din cauză atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, deseori rămâneau fără lumină și alte utilități, astfel că a decis să-și ia copilul și să se refugieze în Republica Moldova. În acest an, Anna și-a înscris fetița în clasa I cu predare în limba ucraineană.

„Fetița își dorea foarte mult la școală, își dorea să fie cu alți copii. Eu sunt foarte fericită, mai ales pentru simplul fapt că ei sunt toți copii din Ucraina și au poate anumite interese comune. Din acest punct de vedere, este important că ei interacționează foarte bine”.

Iar Xenia Kolesnicenko s-a refugiat în Republica Moldova la începutul lunii august. Unul dintre motive a fost să-și poată înscrie copilul în clasa I-a, pentru că în orașul Odesa, acolo unde locuiesc, din cauza bombardamentelor zilnice, elevii nu pot frecventa regulat școala sau grădinița.

„Ne-a fost recomandată această școală ca fiind una foarte bună. Suntem extrem de bucuroși că am reușit să ne înscriem aici.”

Lecțiile pentru elevii ucraineni sunt predate de către cinci pedagogi din Ucraina, care de asemenea au fugit din calea războiului. Este și cazul Karinei Ghiska, care de mai bine de 12 ani a fost învățătoare de clasele primare într-o școală din Odesa. În acest an, ea a decis să ia totul de la zero și a acceptat să predea la Gimnaziul „Taras Șevcenko" din Chișinău.

*„Școala este minunată, colectivul m-a primit foarte călduros, ca pe un om drag. Am senzația că lucrez aici deja de o sută de ani. În plus, am posibilitatea să le predau copiilor în limba ucraineană, fapt pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Pentru început, copiii ucraineni vor învăța în baza curiculei naționale, spune directoarea instituției, însă urmează să fie făcute demersuri pentru ca elevii să primească manuale din Ucraina și să studieze conform planului de învățământ din țara vecină.

„Așa cum în acest an am nimerit la acest proiect-pilot și am deschis clase cu predare în limba ucraineană, ministerul împreună cu primăria au identificat resurse pentru reparația a patru cabinete. În prezent, toate sălile sunt renovate, de la clasa I-a și până la a IV-a, iar într-un altul încă se fac lucrări. Sălile erau într-o stare dezastruoasă și s-a făcut reparație capitală, începând cu podeaua și terminând cu ușile”, a declarat directorul interimar al Gimnaziului „Taras Șevcenko”, Angela Moizesovici.

În prezent, în Gimnaziul „Taras Șevcenko" din Chișinău studiază 290 de elevi, dintre care 218 sunt refugiați ucraineni.

Citește mai mult