Aderare UE

Peter Szijjarto, despre extinderea UE și „fățărnicia de la Bruxelles”: Majoritatea țărilor vorbesc în public despre susținerea aderării, dar în realitate sunt împotrivă

Aflat într-o vizită la Chișinău, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto a vorbit despre existența a ceea ce a numit el „fățărnicia de la Bruxelles”. Șeful diplomației maghiare s-a referit la faptul că în timp ce oficialii europeni susțin în public extinderea UE, în realitate însă se pronunță împotriva aderării de noi state la blocul comunitar. Cât privește Ucraina, Szijjarto a declarat că Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE, pe motiv că aceasta încalcă niște principii europene fundamentale.

„Nu vreau să vă stric buna dispoziție, însă sarcina noastră cea mai importantă este să punem capăt fățărniciei care a părut la Bruxelles referitor la extinderea UE. Majoritatea țărilor UE vorbește în public cât de mult susțin extinderea. Eu sunt acolo când nu este prezentă presa și nu sunt prezenți candidații, ci suntem prezenți doar 27 de membri. O mare parte a colegilor miniștri de Externe vorbesc mai degrabă împotrivă, decât pentru. Ei nu fac asta spunând că noi nu susținem Republica Moldova, una sau alte țări, dar spun că ar mai trebui să se facă și asta, ar mai trebui să aducă îmbunătățiri și dincolo, mai sunt cinci-opt lucruri în care dacă nu vedem avans mai așteptăm. Unii spun că mai bine să mergem pe calitatea aderării, decât pe viteză. Eu cred că o președinție pro-aderare are sarcina cea mai importantă să aducă lucrurile la suprafață, să-i încurajeze pe toți să vorbească onest despre această chestiune și să ajungă la punctul în care cei care susțin aderarea în fața publicului să susțină și în realitate. Din acest motiv este foarte bine că președinția ungară este urmată de cea poloneză, care sunt pro-extindere. Deci, avem un an între aceste două președinții ca cei care ezită să se alăture celor care susțin în mod absolut extinderea UE, inclusiv aderarea Republicii Moldova”, a declarat șeful diplomației maghiare, în cadrul unei conferințe de presă.

Cât privește candidatura Ucrainei la UE, Peter Szijjarto a menționat că țările trebuie evaluate individual, pe bază de merite. „Există anumite chestiuni și condiții, care trebuie îndeplinite. Dacă se îndeplinesc, e în regulă, iar dacă nu – continuăm să lucrăm pe ele. Există câteva probleme grave referitor la Ucraina. Noi avem o comunitate semnificativă în Ucraina. Drepturile acestei comunități maghiare sunt încălcate în mod brutal”.

El s-a referit la anumite decizii, luate în ultimi ani, care îngreunează accesul comunității maghiare la educația în limba maternă.

„Una dintre valorile importante ale UE este apărarea minorităților naționale. Ucraina merge în sens opus și noi nu putem accepta acest lucru. Dacă cineva vrea să se alăture unei comunități, minimul este să nu afecteze negativ viața celor de acolo. Nu este posibil ca în timp ce vor să adere la UE să aducă provocări de securitate energetică pentru două țări membre: Ungaria și Slovacia”.

Menționăm că aceste declarații vin în condițiile în care liderii maghiari sunt criticați pentru vizitele și contactele cu țări nedemocratice. Mai mult, rapoartele europene acuză Ungaria de degradarea democrației, încălcarea regulilor statului de drept.

Au existat, de asemenea, apeluri în Parlamentul European pentru a pune capăt președinției Ungariei în Consiliul UE.

Ungaria va deține președinția rotativă a UE timp de șase luni, până la 31 decembrie.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult