Politic

Impactul aderării la UE asupra Ungariei: Scepticism politic versus realitate economică

În timp ce politicienii de stânga pun sub semnul întrebării avantajele aderării la Uniunea Europeană și răspândesc falsuri în rândul cetățenilor, realitatea economică oferă un tablou cu totul diferit. Țările membre s-au bucurat de o creștere economică, investiții străine semnificative și de un nivel de viață al populației în continuă creștere. Este și cazul Ungariei, care în 2024 a marcat 20 de ani de la aderarea la blocul comunitar. Dar cum percep cetățenii unguri această perioadă? Răspunsul îl aflați din reportajul realizat de jurnalista Moldova 1, Victoria Pădure.

Reuters / Turiștii își trag valizele în centrul Budapestei, Ungaria, 4 septembrie 2024
Sursa: Reuters / Turiștii își trag valizele în centrul Budapestei, Ungaria, 4 septembrie 2024

„Acesta este un moment extraordinar din care facem acum parte. Ungaria s-a întors în Europa. S-a întors la acele valori pe care le-a numit ale sale în ultima mie de ani”, aceasta a fost declarația premierului maghiar, în anul 2004, când, în Piața Eroilor de la Budapesta, mii de oameni s-au adunat pentru a celebra aderarea Ungariei la blocul comunitar, altfel spus, când s-a dat startul unei noi etape din viața cetățenilor.

„Aderarea Ungariei la Uniunea Europeană a fost un moment semnificativ în istoria țării. Extinderea comunității europene din anul 2004 este considerată cea mai mare și prima care a inclus foste țări comuniste. După un proces complex de reforme, la 1 mai 2004, Ungaria, alături de alte nouă state, a devenit membră a Uniunii Europene. Aderarea a deschis noi oportunități de comerț și investiții pentru Ungaria, fapt care a contribuit la dezvoltarea economică. UE a impus norme mai înalte de calitate a vieții și au fost făcute mari progrese în domenii precum sănătate, mediu, dar și educație”, a relatat Victoria Pădure, jurnalistă Moldova 1.

În ultimele două decenii, Ungaria a beneficiat de aproape 50 de miliarde de euro prin sprijinul european acordat prin politica de coeziune. Această sumă reprezintă, în medie, 5.000 de euro pentru fiecare persoană din țară. În ultimele două perioade de finanțare, s-au investit resurse importante pentru sprijinirea a 70.000 de întreprinderi și pentru generarea a 90.000 de locuri de muncă. Rezultatul este o schimbare fundamentală în economia Ungariei. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut semnificativ, de la 63% din media Uniunii Europene la 78%. De asemenea, rata de ocupare a forței de muncă a crescut de la 57% la 80%, demonstrând impactul pozitiv al acestor fonduri asupra dezvoltării economice și îmbunătățirii condițiilor de muncă. Oamenii salută schimbările.

„Eu cred că este foarte bine. Securitatea, ajutoarele sociale pentru oameni. Este atractivă Ungaria pentru companii din alte țări să își desfășoare activitatea aici.”

Proiectele UE au avut un impact semnificativ asupra sănătății în Ungaria, contribuind la o creștere cu un an și jumătate a speranței de viață, conform unui studiu. Au fost modernizate spitale și clinici, dar și realizate programe de screening pentru depistarea precoce a bolilor. Investițiile europene au modernizat formarea profesională în nouă centre, unde elevii învață competențe digitale. A fost redus și abandonul școlar prin intermediul unui program de care au beneficiat peste 160 de mii de elevi aflați în situații de risc. Totodată, datorită aderării, s-au deschis noi oportunități de studii și muncă.

„Eu cred că este mult mai bine în Uniunea Europeană, aici pot spune despre posibilitățile din câmpul muncii, poți circula ușor. Sunt proiecte pentru care noi primim bani de la UE. În sistemul educațional sunt mai multe burse, acum ai mai multe oportunități să studiezi peste hotare, în țările europene”, afirmă un cetățean.

Importante fonduri de coeziune au consolidat infrastructura de transport a țării. Un proiect important a fost reconstrucția liniei de metrou M3 din Budapesta, care transportă zilnic peste 500 000 de pasageri.

„Sunt o mulțime de schimbări, practic toate pozitive. Cred că mi-ar trebui câteva ore să le enumăr. Ungaria a primit multe fonduri. Multe investiții au fost făcute aici în domeniul infrastructurii. Circulație liberă, angajare. Europa este cultura noastră”, a spus un cetățean al Ungariei.

Dezvoltarea Ungariei cu sprijinul partenerilor europeni nu se va încheia aici. Uniunea Europeană va oferi Ungariei miliarde de euro pentru energie regenerabilă, digitalizare, dar și pentru îmbunătățirea educației și soluționarea deficitului de profesori.

Citește mai mult