Revista presei internaționale: Riscul unei ciocniri directe între NATO și Rusia; Prima dezbatere televizată între Kamala Harris și Donald Trump
Publicațiile internaționale semnalează riscurile escaladării tensiunilor dintre Rusia și NATO în condițiile în care în spațiul aerian al țărilor din estul Uniunii Europene pătrund tot mai multe drone rusești. În vizorul presei străine e și prima dezbatere televizată, programată pentru seara acestei zile, între candidații la funcția de președinte al SUA, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.
Riscul unei ciocniri directe între NATO și Rusia crește – Bloomberg. Publicația remarcă două evenimente periculoase cu care se confruntă aliații NATO ai Kievului. În primul rând Iranul a transferat rachete balistice în Rusia, intensificând atacurile rusești asupra Ucrainei. În același timp, două țări NATO - România și Letonia - au raportat incidente cu drone rusești. România a declarat că o dronă rusă i-a încălcat spațiul aerian, iar Letonia a convocat un diplomat rus după ce o altă dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul său. În aceste condiții, NATO ar urma să-și revadă politica față de Rusia chiar dacă evită conflictul direct cu Federația Rusă, scrie Bloomberg.
Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din Statele Unite se vor confrunta în seara zilei de azi într-o primă dezbatere televizată organizată de postul ABC News, transmite The Wall Street Journal. Potrivit publicației, vicepreședintele american Kamala Harris, care candidează din partea Partidului Democrat, are ocazia de a-și argumenta agenda economică și de a se prezenta mai bine alegătorilor care au încă o impresie vagă despre ea. Un obiectiv important pentru contracandidatul ei republican Donald Trump, este să se concentreze asupra inflației ridicate în timpul președinției lui Biden și problemele legate de imigrația ilegală de la granița dintre SUA și Mexic, notează The Wall Street Journal.
Un nou sondaj publicat luni de Pew Research Center, arată că dacă alegerile prezidențiale din SUA ar avea loc astăzi, vicepreședintele democrat Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump ar acumula același număr de voturi, și anume câte 49% din sugragii, relatează The Guardian. Totuși, potrivit concluziilor trase din din noul sondaj, Trump nu mai are „avantajul discursului tăios” pe care îl folosea în iulie împotriva actualului președinte american, Joe Biden, înainte ca acesta din urmă să se retragă din cursa electorală, observă publicația.
The New York Times publică un articol în care descrie modul în care Trump a folosit dezbaterile pentru a denigra femeile. De-a lungul a nouă ani în politică, Donald J. Trump și-a perfecționat discursurile publice axate pe atacuri de gen în confruntări cu candidate și jurnaliste, comentează publicația. Din primele zile ale candidaturii sale prezidențiale în 2015 și până în prezent, Donald Trump a încercat în mod repetat să atace, să jeneze și să amenințe femeile care îi stau în cale – mai ales pe scena dezbaterilor, conchide NYT.
Publicațiile străine notează că Germania și-a intensificat controalele la toate frontierele sale terestre pentru a proteja țara de noi amenințări extremiste ca răspuns la efectele imigrației ilegale. Controalele urmează a fi aplicate de săptămîna viitoare pentru o perioadă de 6 luni, notează The Independent. Germania s-a confruntat cu o creștere a migrației ilegale anul trecut, peste 250.000 de persoane fiind suspectate că au intrat ilegal în țară, potrivit autorităților, citate de Politico. Restricțiile fac parte dintr-o serie de măsuri pe care Germania le-a luat pentru a -și înăspri poziția față de creșterea numărului de migranți, în special a persoanelor care fug de războiul și sărăcia din Orientul Mijlociu, remarcă Reuters. Guvernul cancelarului Olaf Scholz încearcă să preia inițiativa, în condițiile în care opoziția de extremă-dreapta și conservatorii câștigă tot mai mut sprijin în rândul cetățenilor, exploatând temerile alegătorilor privind securitatea și serviciile publice, comentează agenția de presă. Recentele atacuri mortale cu cuțitul, revendicate de Gruparea Statul Islamic, în care suspecții erau solicitanți de azil, au stârnit noi îngrijorări, remarcă Reuters. Pe acest fundal, AfD a devenit, la începutul acestei luni, primul partid de extremă dreaptă după cel de-al Doilea Război Mondial care a câștigat alegerile în landul Turingia din estul Germaniei, după o campanie puternică pe tema migrației, scrie agenția de presă.
Marea Britanie eliberează 1.700 de deținuți din cauza supraaglomerării închisorilor, titrează Spiegel. Publicația subliniază că locurile de detenție au devenit neîncăpătoare după ce autoritățile britanice au arestat în vară sute de manifestanți în timpul revoltelor extremiste de dreapta și anti-musulmane din mai multe orașe. Aceștia au atacat ofițeri de poliție și locuri de cazare pentru solicitanții de azil, au incendiat vehicule și au jefuit magazine, amintește Spiegel.
Publicațiile străine aduc între timp vești bune despre familia regală britanică: Catherine, Prințesa de Wales, și-a terminat cursul de chimioterapie, știrea despre diagnosticul de cancer al soției Prințului William - moștenitorul tronului - fiind dezvăluită în luna martie a acestui an. Prințesa ar urma să revină la unele dintre îndatoririle sale ca membru activ al familiei regale până la sfârșitul anului, scrie The Times.