Noua sesiune parlamentară: Prioritățile legislative, anunțate de președintele Igor Grosu
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară, subliniind sprijinul acordat agricultorilor afectați de secetă printr-o lege specială. Într-un interviu pentru Radio Moldova, șeful Legislativului a anunțat și despre alte inițiative, cum ar fi reformele în educație, acorduri internaționale și finalizarea Codului Parlamentului. Grosu a reiterat angajamentul față de reforma justiției și combaterea corupției, răspunzând criticilor legate de transparență și implicarea opoziției.
„Așa cum este deja cunoscut în public, începem cu o lege specială care vine să ajute fermierii noștri, care trec printr-o perioadă complicată,” a declarat Igor Grosu, făcând referire la sprijinul acordat agricultorilor în contextul secetei severe. El a mai subliniat că pe agenda parlamentară se vor regăsi și intervenții legislative în domeniul educației, la solicitarea Ministerului Educației, dar și acorduri internaționale precum cel cu Bulgaria, care vizează Universitatea bulgară din Taraclia.
Printre alte obiective ale sesiunii, președintele Parlamentului a menționat finalizarea Codului Parlamentului, un document asupra căruia s-a lucrat încă de la începutul anului. „Vom mai avea alte inițiative care vin să armonizeze legislația Republicii Moldova la cea a Uniunii Europene, începând cu legislația care ține de protecția datelor cu caracter personal, legislația din domeniul transporturilor, mediului, agriculturii,” a adăugat el.
Referindu-se la reforma justiției, Grosu a subliniat că acest proces continuă să fie o prioritate, subliniind colaborarea constantă cu instituțiile judiciare: „Suntem într-o discuție permanentă cu Procuratura, CSM și CSP pentru a răspunde la toate solicitările și pentru a facilita munca privind reforma justiției și combaterea corupției.”
În contextul unor critici formulate anterior de organizații precum Promo-LEX, referitoare la lipsa transparenței decizionale și neincluderea proiectelor opoziției în agenda parlamentară, Igor Grosu a afirmat că Parlamentul va fi deschis criticilor constructive: „O să fim cât mai deschiși. Suntem deschiși pentru orice critică, orice observație. Îndemnul către opoziție este pe bune să vină cu proiecte care răspund nevoilor cetățenilor, pentru că atunci când vii cu lucruri populiste, nu prinde și nu ajută populismul.”
Președintele Legislativului a adăugat că noul Cod al Parlamentului va răspunde parțial la aceste critici, contribuind la creșterea transparenței și predictibilității procesului legislativ. „Noi le urmărim foarte atent și facem tot posibil să asigurăm cât mai multă predictibilitate și transparență,” a concluzionat Grosu.