Externe

Revista presei internaționale: Zelenski - Această toamnă va determina viitorul războiului; Un nou eșec al Rusiei la testarea rachetei Sarmat

Publicațiile străine relatează despre vizita întreprinsă în SUA de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre care liderul de la Kiev spune că este una decisivă pentru evoluția războiului cu Rusia. Presa internațională reflectă ultimele evoluții ale situației politice din Germania, unde duminică au avut loc noi alegeri locale. Ziarele europene își focalizează în același timp atenția asupra depășirii crizei politice din Franța unde parlamentul a ales un nou guvern la mai bine de două luni de la alegerile legislative anticipate.

Publicația americană AXIOS scrie că în timpul vizitei în Statele Unite, liderul de la Kiev Volodimir Zelenski va prezenta planul victoriei Ucrainei împotriva Rusiei președintelui american Joe Biden, Congresului, vicepreședintelui democrat Kamala Harris și apoi contracandidatului ei republican la prezidențiale, Donald Trump. Potrivit publicației, „planul se bazează pe decizii ce ar trebui aplicate din octombrie până în decembrie, iar în noiembrie ar putea avea loc o nouă conferință internațională pe tema păcii la care va fi invitată și Moscova.

Zelenski va insista la întâlnirea cu liderul de la Casa Albă asupra dreptului Ucrainei de a ataca cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune teritoriul Federației Ruse, scrie The Moscow Times. Publicația amintește că în ajunul călătoriei lui Zelenski în SUA, armata ucraineană a demonstrat că poate lovi cu multă precizie țintele militare ale Rusiei aflate la distanțe mari distrugând două mari depozite ale acesteia unde erau păstrate zeci de mii de tone de armament.

În condiții de maximă securitate, Zelenski a vizitat duminică o fabrică de armament din Pennsylvania pentru a le mulțumi muncitorilor care produc muniții pentru Ucraina, transmite ABC news. Uzina din Scranton este una dintre puținele unități din țară care fabrică obuze de artilerie de 155 mm și a crescut producția în ultimul an, notează publicația, amintind că Ucraina a primit deja peste 3 milioane de obuze de artilerie de acest fel din partea SUA. Președntele ucrainean are un program încărcat în timpul turneului în Statele Unite, remarcă ABCnews. Marți și miercuri el va participa la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU de la New York, apoi va călători la Washington pentru discuții cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

Ucraina este acum capabilă să producă obuze de artilerie de 155 mm, transmite Forbes. Deși tehnologia modernă, inclusiv dronele și războiul electronic, au modelat cursul războiului ruso-ucrainean, rezultatul va depinde probabil de posibilitatea fiecărei părți de a-și susține utilizarea artileriei, opinează autorul articolului. Ambele țări se bazează foarte mult pe doctrina sovietică care pune accent pe artilerie, Rusia trăgând zilnic aproximativ 10.000 de cartușe, iar Ucraina aproximativ 2.000. Inițial, Ucraina s-a bazat pe stocurile sale din epoca sovietică de artilerie și muniție de 152 mm, completate de sisteme și obuze de 155 mm furnizate de NATO. Mergând înainte, Ucraina se află într-o poziție din ce în ce mai puternică, având acum capacitatea de a produce atât obuze de 155 mm, cât și de alt calibru, constată Forbes. Cartușele de artilerie de 155 mm produse în Ucraina sunt proiectate să îndeplinească standardele NATO, astfel încât să poată fi trase de la obuzierele furnizate de Occident, observă aceeași publicație.

Între timp, mai multe publicații străine relatează despre un nou eșec al Rusiei în încercarea de a testa mult lăudata sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat. Novaya Gazeta Evropa transmite că imaginile făcute din satelit de la locul de lansare a rachetei arată urmele unei explozii puternice, ceea ce înseamnă un eșec total al testării rachetei despre care președintele rus Putin spune că i-ar asigura superioritatea nucleară. Raza mare de acțiune îi permite să transporte un număr considerabil de arme nucleare și să „zboare peste Polul Nord și Sud și să lovească ținte oriunde în lume”, a spus Putin în 2018. Aceasta este a 4-a testare nereușită a rachetei intercontinentale Sarmat, cu care Vladimir Putin amenință ocidentul deja de 6 ani, menționează publicația. În urmă cu doi ani, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, declara că Statele Unite „nu consideră racheta ruseascp Sarmat o amenințare pentru Washington sau aliații săi”, amintește Novaya Gazeta Evropa.

Publicațiile internaționale reflectă ultimele evoluții ale situației politice din Germania, unde social-democrații cancelarului german Olaf Scholz au reușit să învingă extrema-dreapta la alegerile din landul estic Brandenburg. Potrivit Euronews, votul de duminică a urmat unei campanii electorale aprinse, concentrate pe problemele migrației, securității interne și păcii. Social-democrații au ieșit pe primul loc, într-o confruntare strânsă, la trei săptămâni după ce partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat câștiguri în alte două state est-germane, remarcă postul paneuropean de televiziune. Clasat pe locul secund, partidul de extrema dreaptă a sărbătorit acest rezultat ca pe o victorie, având în vedere că a participat la scrutin cu un candidat relativ necunoscut - o confirmare a cursului său la nivel național, menționează Frankfurter allgemeine zeitung. Deși nu afectează direct guvernul de la Berlin, alegerile locale din Germania reflectă starea de spirit a alegătorilor la nivel național și a popularității guvernului, remarcă la rândul său The New York Times. Alegerile din Brandenburg, sunt și ultimele din Germania de Est, înaintea scrutinului parlamentar al țării care va avea loc anul viitor, notează publicația. New York Times amintește că potrivit sondajelor, social-democrații cancelarului Olaf Scholz ar urma să piardă puterea în urma alegerilor din toamna anului viitor în favoarea creștin-democraților.

Astăzi a Paris urmează să se întrunească noul guvern, format la două săptămâni de la nominalizarea conservatorului Michel Barnier în fruntea cabinetului de miniștri. RFI precizează că echipa guvernului Barnier a fost prezentată sâmbătă seara, la 2 luni și jumătate de la alegerile legislative anticipate care nu au adus o majoritate absolută în parlament. Totuși, noua arhitectură a executivului marchează alianța politicienilor lui Macron cu dreapta politică de la Paris și în același timp depășirea crizei politice din Franța, conchide Le Monde.

Japonia ordonă evacuare în masă în timp ce ploile abundente lovesc o regiune care încă nu și-a revenit complet după cutremur, transmite The Independent. Peninsula Noto încă se recuperează după un cutremur devastator care a ucis 370 de oameni la începutul acestui an, amintește publicația. Situația s-a înrăutățit după ce cel puțin 12 râuri au ieșit din maluri sâmbătă și s-au revărsat pe străzile orașului din prefectura Ishikawa, notează The Independent, citând date emise de autoritățile locale.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult