Electorala

VOX: Care sunt atribuțiile președintelui Republicii Moldova

Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Convocarea și dizolvarea Parlamentului, dreptul la inițiativă legislativă și promulgarea legilor sunt printre principalele atribuții ale șefului statului. Oamenii, intervievați de Radio Moldova, au însă așteptări mai mari de la viitorul președinte.

„Șeful statului este garantul statului, comandantul suprem al armatei, cel mai important este să reprezinte interesele țări în afară și să coordoneze ceea ce se întâmplă în interior”.

„Președintele are atribuții să fie mai bine, să fie politica internă și externă mai bună, să facă legături cu toate statele ca să mergem mai bine. Să facă legături înapoi cu țările CSI, Uniunea Europeană, cu toate statele să fie bine”.

„Președintele are dreptul la inițiative legislative, care le poate lua în colaborare cu Parlamentul și Guvernul. Reprezintă interesele țării pe arena internațională, menține relații diplomatice cu țările europene și cu cele din est. Verifică cum funcționează instituțiile statului, puterea legislativă, executivă și judecătorească”.

„Să aibă grijă de popor, de țară, să facă cât mai bine în țara noastră”.

„Să facă o situație mai bună în țară, ca să fie pentru lume mai ușor. Să dea la lume locuri de muncă stabile, ca să nu plecăm peste hotare”.

„Atribuțiile președintelui sunt scrise în Constituție. Trebiue să aibă grijă de bunăstarea țării, a cetățenilor”.

„Conduce și ia anumite decizii importante pentru noi toți. Poate schimba Constituția, ceea ce ține de învățîmânt, gaze. Gestionează tot sistemul nostru”.

„Are dreptul de-a numi oameni în funcție, de-ași alege miniștrii”.

„Dacă sincer, eu nu mă interesez de viața politică a țării. Eu nu cunosc nici măcar cine candidează”.

„Să aibă grijă de bâtrânii rămași prin sate. Tineretul cât de greu n-ar fi, se descurcă”.

„Să dea Domnul să fie alegerile corecte, să avem un președinte bun, iar fiecare cetățean să aibă de lucru, unde trăi și unde să se odihnească”.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe data 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Campania electorală în Republica Moldova a început pe 20 septembrie 2024.

Citește mai mult