Calendarul Zilei // 110 ani de la moartea regelui Carol I al României
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 27 septembrie.
1777: Lancaster, Pennsylvania, devine capitala Statelor Unite pentru o zi după ce Congresul a evacuat Philadelphia.
1821: Mexico își câștigă independența față de Spania.
1825: În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, făcea legătura între orașele Stockton și Darlington. La inaugurare avea 40 km lungime, și a fost construită în nord-estul Angliei între Witton Park și Stockton-on-Tees, via Darlington, legând astfel mai multe orașe miniere din zona Shildon. Linia a legat la început orașele miniere din interiorul insulei de portul Stockton, unde cărbunele era încărcat pe vase maritime. Mare parte din traseul ei este astăzi deservit de linia Tees Valley, operată de Northern Rail. La acea vreme, era cea mai lungă cale ferată din lume.
1874: România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale, prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă.
1896: Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, inaugurează la Orșova canalul navigabil de la Porțile de Fier.
1905: Albert Einstein publică conceptul, care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2.
1914: Regele Carol I al României a murit la castelul Peleș, după o domnie de 48 de ani. Știrea morții întemeietorului Regatului s-a răspândit în Capitală. În semn de doliu, sediile administrative, școlile, băncile, magazinele au început să se închidă, nu înainte de a arbora drapelul în bernă. Autoritățile iau primele măsuri: în armată se anulează toate învoirile și se suspendă instrucția. În orașe, edificiile publice și monumentele sunt acoperite de doliu, la sate se anunță prin afișe moartea Majestății Sale, transmite historia.ro. Timp de șase zile, până când, la Curtea de Argeș, sicriul regelui va fi coborât în mormânt, România a trăit o stare reală de tristețe, consumată decent și sobru, exact așa cum a fost caracterul celui pe care îl plângea.
1922: Regele Greciei, Constantin I este forțat să abdice în favoarea fiului său George al II-lea.
1926: A avut loc, la Paris, primul Congres internațional al cinematografului, sub egida Societății Națiunilor.
1996: Talibanii cuceresc Kabulul, îl execută pe președintele Najibullah și instaurează un „sistem islamic complet”; închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.
1998: Este considerată ziua de naștere a Motorului de căutare pe internet Google. Site-ul oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, avînd o bază de date despre peste 8 miliarde de site-uri web. La începutul anului 2004 Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări. Compania a pornit cu o investiție de 100.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre cofondatorii companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, care considera că un motor de căutare pe Internet poate revoluționa lumea. Numele „Google” este un Joc de cuvinte de la googol, neologism englez pus în circulație de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaș format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri.
1999: România a depus la Bruxelles „Programul național anual de pregătire a aderării la NATO”.
2008: Astronautul chinez Zhai Zhigang devine prima persoană chineză care zboară în spațiu
Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 159 de state, șase membri asociați, doi observatori și peste 500 de membri afiliați, componente ale Organizației Mondiale a Turismului - agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite. Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în anul 1980.