Revista presei internaționale: Noul secretar general al NATO, în vizită la Kiev; Septembrie - a doua cea mai mortală lună pentru forțele ruse în Ucraina
Presa internațională relatează despre rezultatele vizitei la Kiev a noului secretar general al NATO, Mark Rutte. Evoluția războiului ruso-ucrainean și implicarea Rusiei în alegerile parlamentare din Georgia se numără printre alte subiecte abordate de presa străină.
Fostul premier olandez Mark Rutte a făcut prima sa vizită în străinătate în calitate de secretar general al NATO la Kiev. Potrivit Euractiv, prin această călătorie Rutte și-a confirmat obiectivul prioritar de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii militare ruse. Aceeași publicație notează că principalele teme abordate de noul secretar general al NATO cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, au fost situația de pe front, sprijinul militar solicitat de Kiev, precum și planul de pace al acestuia prezentat recent autorităților din Statele Unite ale Americii. Unian subliniază că cei doi oficiali au pus în discuție și spinoasa problemă legată de cererea Ucrainei de a i se permite să lovească cu arme occidentale ținte aflate în adâncul teritoriului Federației Ruse. Potrivit agenției de presă, Rutte și Zelenski au convenit să abordeze din nou subiectul pe 12 octombrie la următoarea întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în formatul de la Ramstein, în care intră în jur de 50 de țări occidentale care sprijină Kievul cu armament.
BBC relatează că Volodimir Zelenski a comentat într-o conferință de presă comună cu Mark Rutte retragerea armatei ucrainene din orașul Ugledar. Potrivit serviciului britanic de presă, Zelenski a spus că rușii reușesc să înainteze pe linia frontului din estul Ucrainei inclusiv din cauza restricțiilor impuse Kievului de a ataca cu arme occidentale țintele militare de pe teritoriul Federației Ruse, care-i permit acesteia să-și aprovizioneze trupele.
Unian scoate în evidență estimările optimiste ale analiștilor de la Institutul american pentru studiul războiului potrivit cărora, ofensiva rusă din estul Ucrainei s-ar putea încheia în următoarele luni sau chiar săptămâni. Ulterior, înaintarea forțelor ruse ar urma să devină mult mai lentă în condițiile în care se confruntă tot mai mult cu insuficiența numărului de miitari, mai spun experții aceluiași Institut, citați de Kyivindependent.
Kyivpost constată că luna septembrie a fost a doua cea mai mortală pentru forțele ruse care luptă în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, potrivit cifrelor publicate de Kiev. Rapoartele zilnice ale Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei arată că în jur de 38 de mii de soldați ruși au fost raportați ca victime luna trecută, fiind vorba de morți, răniți, dispăruți și capturați. Această cifră este depășită doar de cea din mai 2024, când Ucraina a raportat aproape 39 de mii de victime în rândul militarilor ruși. Datele nu indică unde au avut loc pierderile, dar Rusia a continuat să facă progrese în estul Ucrainei, recent cucerind orașul Vuhledar, regiunea Donețk.
Potrivit unei investigații efectuate de serviciul rus al BBC, mii de anunțuri de angajare au apărut recent pentru lucrătorii întreprinderilor din domeniul apărării, ademenind lucrătorii cu salariu triplu față de cel standard, recrutând tineri și oferind recompense pentru recomandările de noi angajați. În același timp, Rusia întreprinde în prezent câțiva pași pentru a crește forța de muncă militară, fără a anunța ceea ce ar fi probabil un al doilea val de mobilizare extrem de nepopular .
Politico scrie că cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în captivitatea Rusiei de la invadarea pe scară largă a țării de către Kremlin, iar ale mii de persoane sunt expuse unui mare risc. „Cu cât petrec mai mult timp în închisorile rusești, cu atât sunt mai aproape de moarte”, a declarat Viktoriia Țîmbaliuk, reprezentant al Cartierului General pentru Tratarea Prizonierilor de Război, o filială a Ministerului Apărării ucrainean. Țîmbaliuk a spus că, din cauza lipsei de supraveghere internațională, numărul real de decese în custodia rusă ar putea fi mult mai mare. Schimburile regulate de prizonieri de război între Moscova și Kiev au dus la întoarcerea a aproximativ 3.600 de persoane, între care cetățeni deportați. Dar se estimează că mii sunt în mâinile Rusiei, remarcă publicația.
Novaya gazeta evropa relatează între timp că în Rusia au loc noi condamnări ale cetățenilor care critică invazia în Ucraina. Potrivit publicației, o asistentă medicală din Moscova a fost condamnată la 8 ani de închisoare pentru mesaje postate pe rețelele sociale despre războiul din Ucraina. Ea este acuzată că ar fi răspândit „știri false” despre masacrele comise la începutul invaziei de soldații ruși împotriva civililor ucraineni din suburiile Kievului. Femeia neagă că ar fi autorul postărilor și susține că a fost condamnată de fapt, pentru mesajele pe care le-a publicat cu referire la cauza morții opozantului rus Alexei Navalnîi, despre care crede că a fost ucis în închisoare în luna februarie a acestui an, scrie Novaya gazeta evropa.
Situația din Georgia revine în atenția presei după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a emis o declarație în care semnalează că partidul de guvernământ pro–rus de la Tbilisi se pregătește să falsifice rezultatele alegerilor parlamentare pentru 26 octombrie. Publicația georgiană Civil, subliniază că declarația APCE relevă „o campanie masivă de intimidare împotriva candidaților opoziției și a susținătorilor acestora, fiindu-le jefuite sediile, iar familiile amenințate”. Membrii APCE mai notează că „au existat și atacuri fizice împotriva activiștilor din opoziție”. Într-un interviu exclusiv pentru Euractiv, președintele georgian Salome Zourabishvili - un oponent al partidului de guvernământ, Visul Georgian – și-a exprimat totuși speranța că „partenerii europeni vor fi pregătiți să redeschidă calea de aderare a Georgiei la UE după alegerile din octombrie.
Marea Britanie a anunțat joi că va ceda suveranitatea asupra Insulelor Chagos ca parte a unui acord cu Mauritius care va permite oamenilor strămutați cu decenii în urmă să se întoarcă acasă, relatează Reuters. Potrivit agenției de presă, Guvernul britanic a precizat de asemenea că acordul prevede ca Londra să păstreze controlul asupra bazei militare de pe Diego Garcia, una dintre insulele arhipelagului Chagos, pe care o folosește împreună cu Statele Unite. Arhipelagul Chagos este un grup de 65 insule tropicale în Oceanul Indian, care se găsește la 500 km de Maldive. Marea Britanie, care a controlat regiunea din 1814, a decis în 1965 să scindeze administrativ Insulele Chagos de Mauritius, o fostă colonie a sa căreia avea să îi recunoască independența pe cale pașnică 3 ani mai târziu, amintește agenția de presă Reuters.