Revista presei internaționale: Rusia ar putea să atace NATO până în 2030; De ce unele țări sunt bogate și altele sărace? – explică laureații premiului Nobel 2024
Presa internațională continuă să relateze despre evoluția războiului ruso-ucrainean, inclusiv despre eforturile Occidentului de a ajuta Ucraina să facă față agresiunii militare ruse. Mai multe publicații comentează condamnarea unui cercetător francez în Rusia, acuzat că nu s-a înregistrat ca agent străin. Confruntarea de ieri dintre constructorii auto chinezi și europeni, la Salonul Auto de la Paris, e un alt eveniment descris de presa străină.
Armata rusă a preluat preluat controlul asupra unor sate din regiunea Kursk, ocupate anterior de forțele ucrainene, transmite The New York Times. Potrivit publicației, pierderea controlului asupra localităților controlate în utimele două luni de armata ucraineană ar putea nărui speranțele Kievului de a forța Rusia să accepte negocierea unui acord de pace.
Rusia plănuiește să implice în mod direct Coreea de Nord în războiul pe care-l duce împotriva Ucrainei și urmează să o facă deja din această toamnă, semnalează liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, citat de Kyivindependent. Publicația subliniază că avertismentul a fost transmis în urma unor rapoarte ale serviciilor de informații sud-coreene potrivit cărora Coreea de Nord e gata să trimită trupe regulate în Ucraina pentru a se alătura armatei Ruse pe câmpul de luptă. Serviciile de informații de la Kiev au raportat în ultimele zile că ofițeri nord-coreeni au fost uciși într-un atac cu rachete ucrainene asupra teritoriului ocupat de ruși, scrie Kyivindependent. Coreea de Nord furnizează de un an rachete și alte tipuri de armament Rusiei după ce cele două țări au semnat un pact de apărare reciprocă, amintește publicația.
UE impune noi sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei, transmite Welt. Măsurile punitive sunt menite să lovească companiile, instituțiile și persoanele implicate în producerea și furnizarea acestor arme, precizează publicația. Se presupune că armele vor fi folosite în războiul împotriva Ucrainei. Potrivit informațiilor oficiale ale SUA, rachetele livrate sunt rachete Fath 360 cu rază scurtă de acțiune, de aproximativ 120 de kilometri și, potrivit oficialilor militari, vor permite Rusiei să își rezerve propriile rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru alte misiuni.
Premierul Ungariei Viktor Orban refuză să susțină extinderea cu trei ani a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Federației Ruse, așa cum propun Statele Unite și alte țări occidentale, transmite Politico. Potrivit publicației, refuzul Ungariei va complica alocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina pe care vor să-l acorde Statele Unite, Uniunea Europeană și țările din grupul G7, mizând pe rambursarea acestui credit din contul activelor înghețate ale Rusiei în băncile occidentale. Politico amintește că sancțiunile impuse Rusiei din cauza agresiunii împotriva Ucrainei sunt prelungite o dată la jumătate de an - un termen prea restrâns pentru a permite acoperirea împrumutului prevăzut pentru Ucraina din contul activelor rusești înghețate. Politico precizează că premierul maghiar Orban vrea să blocheze decizia Uniunii Europene înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite pentru a-i face pe plac candidatului republican Donald Trump, care ar putea bloca la rândul său sprijinul militar și financiar pentru Ucraina dacă revine la Casa Albă după scrutinul din 5 noiembrie.
Mai multe publicații străine citează surse ale Serviciul de informații german, potrivit cărora Rusia ar putea să atace NATO până în 2030. Rusia va fi probabil capabilă să lanseze un atac asupra NATO până în 2030 și își intensifică eforturile de a perturba susținătorii occidentali ai Ucrainei prin sabotaj, au avertizat luni șefii serviciilor de informații germane, citați de Kyivpost. Germania, al doilea cel mai mare susținător militar al Kievului, după Statele Unite, este ea însăși vizată din ce în ce mai mult de activitățile de spionaj și sabotaj ale Rusiei, spun sursele. „Fie că ne place sau nu, suntem într-o confruntare directă cu Rusia”, a declarat șeful BND, Bruno Kahl, în cadrul unei audieri parlamentare.
Între timp, guvernul Poloniei întărește în mod grăbit frontiera de est a țării cu Rusia și Belarus, notează Euronews. În scurt timp, va începe construcția unor fortificații militare echipate cu sisteme electronice de monitorizare a granței, inclusiv a spațiului aerian, subliniază postul pan-european de televiziune. Potrivit Premierului Donald Tusk, construcția așa-numitului proiect „East Shield” va începe până la sfârșitul acestui an, și nu anul viitor, așa cum era planificat. Fortificațiile urmează să se întindă pe o lungime de aproximativ 800 de kilometri, iar construcția lor este de așteptat să dureze cel mult patru ani, adaugă Euronews.
Un tribunal din Moscova îl condamnă pe cercetătorul francez Laurent Vinatier la 3 ani de închisoare, titrează Le Figaro. Autoritățile ruse l-au acuzat că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în timp ce „colecta informații în domeniul militar”, notează publicația. The Moscow Times precizează că cercetătorul lucrează pentru o asociație elvețiană de mediere a conflictelor și a fost arestat la Moscova în iunie, fiind acuzat că a strâns informații despre armata rusă fără a fi înregistrat ca „agent străin”, ceea ce constituie o infracțiune în Rusia. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut eliberarea lui Vinatier, negând acuzațiile care i se aduc acestuia. Legea „agenților străini”, folosită frecvent împotriva celor care critică Kremlinul, se aplică rar împotriva cetățenilor străini, remarcă The Moscow Times.
Constructorii auto chinezi și europeni s-au confruntat, luni, la Salonul Auto de la Paris, relatează Reuters. Potrivit agenției de presă, tensiunile au crescut la maxim în condițiile în care UE se pregătește să impună tarife mari de import pentru vehiculele electrice fabricate în China, iar industria trebuie să facă față unei cereri slabe. Constructorii europeni de automobile se află în dificultate deoarece trebuie să demonstreze că sunt încă în joc, în timp ce rivalii chinezi încearcă să se impună pe o piață competitivă, scrie Reuters. China avertizează că tarifele planificate de UE nu vor face decât să ducă la creșterea prețurilor și să descurajeze cumpărătorii europeni. La începutul acestei luni, Comisia Europeană a anunțat că propunerea de a impune taxe vamale de până la 45% pentru mașinile electrice importate din China a obținut suportul necesar din partea statelor membre pentru a intra în vigoare, conchide Reuters.
De ce unele țări sunt bogate și altele sărace? BBC prezintă argumetele celor trei laureați ai premiul Nobel din 2024 pentru răspunsul la această întrebare. Daron Acemoglu, James Robinson și Simon Johnson au explicat în mod popular lumii de ce unele țări se îmbogățesc și se dezvoltă, în timp ce altele sunt blocate în trecut; de ce progresul și tehnologia duc la prosperitate unele națiuni, iar altele nu reușesc să materializeze acest avantaj. „Au arătat cât de importante sunt instituțiile publice pentru prosperitatea unei țări. Societățile în care statul de drept nu este dezvoltat, iar autoritățile exploatează populația, nu se dezvoltă și nu se schimbă în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce”, notează Academia Suedeză de Științe.