Internațional

EXPLICĂM // Consiliul European, Consiliul UE, Consiliul Europei: cum să le distingem?

Uniunea Europeană și Europa în ansamblu sunt guvernate de o serie de instituții complexe, fiecare cu un rol bine definit. Deși denumirile lor pot părea similare, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European și Consiliul Europei sunt structuri distincte, cu atribuții și responsabilități diferite.

Ce este Consiliul Uniunii Europene?

Consiliul UE, numit și „Consiliu” sau „Consiliul de Miniștri al UE”, este o instituție a Uniunii Europene, la fel ca Parlamentul European și Comisia Europeană. Reprezintă guvernele statelor membre ale UE și reunește miniștrii acestora pe domenii de competență (Finanțe, Politică Externă etc.). Aceștia din urmă sunt responsabili, împreună cu Parlamentul European, de modificarea și adoptarea legilor europene.

Consiliul UE constă din zece formațiuni: „Afaceri generale”, „Afaceri externe ”, „Afaceri economice și financiare”, „Agricultură și pescuit ”, „Competitivitate”, „Educație, tineret și cultură ”, „Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori ”, „Mediu ”, „Justiție și afaceri interne” și „Transporturi, telecomunicații și energie”.

Consiliul UE este prezidat pe rând de fiecare stat membru pentru o perioadă de șase luni. Actualmente, președinția rotativă e deținută de Ungaria.

Ce este Consiliul European ?

Consiliul European s -a născut din practica, inițiată în 1974, de a reuni în mod regulat șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene. Această practică a fost consacrată în Actul Unic European în 1986, iar Consiliul European a devenit instituție oficială a UE în 2009, odată cu Tratatul de la Lisabona.

Astăzi, Consiliul European reunește toți liderii europeni de cel puțin două ori pe semestru, în martie, iunie, octombrie și decembrie, fără a lua în calcul reuniunile extraordinare care s-au înmulțit în timpul crizei economice sau pe tema Brexit- ului. Reuniunile Consiliului European sunt numite și „summituri europene”. Unul are loc săptămâna aceasta la Bruxelles, joi și vineri, 17-18 octombrie.

Deciziile sunt luate prin consens în urma negocierilor dintre statele membre, care au început cu mult înainte de summit. Consiliul European oferă Uniunii „impulsul necesar dezvoltării ei” și definește „orientările politice generale”. Împreună, șefii de stat sau de guvern definesc prioritățile și calendarul construcției europene.

Președintele Consiliului European (în prezent belgianul Charles Michel, care i-a succedat polonezului Donald Tusk în decembrie 2019 și care va fi înlocuit de portughezul Antonio Costa) este numit de statele membre pentru un mandat reînnoit de 2 ani și jumătate.

Ce este Consiliul Europei?

Consiliul Europei nu face parte din Uniunea Europeană. Este o organizație interguvernamentală ale cărei obiective, printre altele, sunt apărarea drepturilor omului, promovarea diversității culturale a Europei și combaterea problemelor sociale precum discriminarea rasială și intoleranța.

Consiliul Europei are astăzi 46 de state membre, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Sediul său este Palais de l' Europe din Strasbourg. Rusia nu mai face parte din această organizație din 16 martie 2022, din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, care a început pe 24 februarie. Republica Moldova este însă un membru cu drepturi depline.

Fondată în 1949, una dintre primele sale realizări a fost elaborarea Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ulterior, apoi a fost înființată Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Consiliul Europei le oferă cetățenilor mijloacele de a-și afirma drepturile prevăzute în convenție, atunci când acestea nu sunt respectate în țara lor, de propriile lor guverne.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult