Președintele Consiliului European: Republica Moldova se confruntă cu momente cruciale privind calea europeană
Republica Moldova și Georgia se confruntă cu momente cruciale pentru calea lor europeană. Asta a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, marți, într-o scrisoare transmisă celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, înainte de summitul Consiliului European, notează caleaeuropeana.ro.
Charles Michel va prezida joi și vineri ultimul său summit formal al UE înainte de a-și încheia cele două mandate la cârma Consiliului European, prefațând agenda reuniunii al cărei punct central va fi sprijinul pentru Ucraina, urmat de situația din Orientul Mijlociu și competitivitatea economiei europene.
„Consiliul European va discuta mai multe chestiuni de politică referitoare la relațiile noastre internaționale, inclusiv situația din Moldova, precum și cea din Georgia. Ambele țări se confruntă cu un moment crucial pentru calea lor europeană“, a scris Michel, după ce, la propunerea României și a președintelui Klaus Iohannis, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie sprijinul pentru R. Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei.
Cele două republici ex-sovietice și aflate în faze diferite ale procesului lor de integrare europeană vor organiza pe parcursul următoarelor două weekend-uri alegeri prezidențiale și un referendum, în cazul Republicii Moldova (20 octombrie), și alegeri parlamentare, în cazul Georgiei (26 octombrie).
Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat două rezoluții distincte, simbolice din punct de vedere politic, cu privire la cele două țări. În cazul Republicii Moldova, eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei. Cu privire la Georgia, europarlamentarii au subliniat că traiectoria autoritară actuală a guvernului georgian a pus în așteptare integrarea Georgiei în UE.
Poziția lui Charles Michel vine la câteva zile distanță înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat la 20 octombrie și unde președinta în funcție Maia Sandu este favorită pentru un nou mandat.
Concomitent cu primul tur al scrutinului prezidențial este organizat și un referendum constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Referendumul din 20 octombrie are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este “obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este “europeană”. La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Demersurile europene și occidentale de susținere a Republicii Moldova s-au intensificat în ultima perioadă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025-2027.
În același timp, miniștrii de externe din opt state nordice și baltice s-au aflat marți în capitala Republicii Moldova, unde au semnat un memorandum de înțelegere cu omologul lor de la Chișinău care are ca scop întărirea capacității acestei țări de a face față politicii externe agresive a Rusiei.
De asemenea, Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în debutul săptămânii care se încheie cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Printre cei vizați sunt bașcanul Găgăuziei, alte patru persoane și o entitate cu sediul în Rusia.