Un fost candidat la prezidențiale cere anularea rezultatelor alegerilor: „Au fost fraudate, nu au fost libere și nici democratice”
Fostul premier Ion Chicu, care a candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a denunțat fraudarea scrutinului din 20 octombrie și a solicitat anularea rezultatelor. Chicu a anunțat, în cadrul unui briefing pe 25 octombrie, că a depus o cerere în acest sens la Curtea de Apel Chișinău.
Liderul PDCM acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) că nu ar fi asigurat un proces electoral liber și democratic, susținând că rezultatul este „fraudat și viciat”. Chicu a declarat că drepturile sale ca și candidat, precum și cele ale susținătorilor săi și ale altor candidați, ar fi fost încălcate de către CEC și alte instituții electorale. Prin urmare, PDCM a solicitat Curții de Apel Chișinău anularea deciziei CEC din 23 octombrie 2024 privind centralizarea rezultatelor votării și organizarea celui de-al doilea tur de scrutin.
„Eu consider că aceste alegri au fost fraudate, nu au fost libere și nici democratice. Respectiv, dreptul meu de candidat, înaintat de PDCM, a fost încălcat de către CEC și îi consider de vină pe acești 9 membri ai Comisei pentru încălcările constate. Respectiv, vom acționa conform legislației, astfel încât drepturile cetățenilor să fie apărate. (…) Așteptăm din partea Curții de Apel o decizie legală, nu politic dictată”.
Contactată pentru un comentariu, șefa direcției comunicare din cadrul Comisiei, Rodica Sîrbu, a declarat pentru Teleradio-Moldova că „CEC nu va comenta acțiunile sau declarațiile făcute de participanții la alegeri”.
„Comisia își menține poziția expusă în hotărârea sa din 23 octombrie cu privire la centralizarea rezultatelor votării la turul întâi de scrutin. În prezent continuă pregătirile pentru organizarea proceselor aferente turului doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie”.
Pe 20 octombrie, Republica Moldova a organizat alegeri prezidențiale la care au participat 11 candidați, inclusiv fostul premier Ion Chicu. În urma primului tur, niciun candidat nu a obținut majoritatea necesară pentru a câștiga direct alegerile. Ca urmare, pe 23 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat organizarea turului doi pe 3 noiembrie.
Competiția se va da între președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor.