Revista presei internaționale: Rezultatele summitului Comunității Politice Europene; Securitatea europeană în contextul relațiilor transatlantice
Presa internațională relatează despre rezultatele summitului Comunității Politice Europene de la Budapesta unde liderii țărilor blocului comunitar au abordat securitatea europeană în contextul relațiilor transatlantice care vor fi influențate de politica președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump. Publicațiile străine remarcă și alte repercursiuni asupra situației geopolitice din lume pe care le poate avea revenirea lui Trump la Casa Albă.
Premierul maghiar Viktor Orban a primit joi aproape 50 de lideri europeni la Budapesta pentru summitul Comunității Politice Europene, unde potrivit agenției AFP a afișat o atitudine surprinzător de moderată față de Bruxelles. Deși cunoscut pentru criticile sale virulente la adresa Uniunii Europene, premierul maghiar a păstrat un ton diplomat, subliniind importanța relației transatlantice, scrie AFP. Potrivit agenției de presă, Orban s-a prezentat ca un posibil mediator al negocierilor de pace în războiul din Ucraina, având legături strânse cu președintele ales al SUA Donald Trump. Cu toate acestea, relațiile lui cu Bruxelles-ul și cu unii lideri europeni rămân tensionate, din cauza politicilor sale antidemocratice și a legăturilor cu Rusia, precizează AFP.
La același summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, președintele Franței Emmanuel Macron i-a îndemnat pe liderii europeni să-și apere propria securitate fără a miza pe sprijinul permanent al Statelor Unite, transmite Politico. Publicația atrage atenția că Macron a transmis mesajul în contextul îngrijorărilor legate de politica de izolare a Statelor Unite față de Europa pe care a promis s-o aplice Donald Trump când va reveni la Casa Albă în luna ianuarie a anului viitor. În adresarea sa către liderii europeni, președintele francez a subliniat că Europa trebuie să ia măsuri pentru a-și asigura securitatea deoarece președintele ales al Statelor Unite își va concentra atenția asupra intereselor propriilor cetățeni. Unul dintre principalele obiective ale Europei trebuie să rămână sprijinul necondiținat acordat Ucrainei pentru a nu pierde războiul în fața Rusiei ceea ce ar pune în pericol securitatea întregului continent, a mai spus Emmanuel Macron, citat de Politico.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat în schimb optimist în privința privința planurilor geopolitice ale lui Donald Trump, notează Kyivindependent. Vorbind la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, Zelenski și-a exprimat speranța că Statele Unite vor fi mai puternice odată cu revenirea la putere a fostului președinte Donald Trump și că Washingtonul nu va înceta să colaboreze cu Europa pentru a avansa către o pace în Ucraina care să nu implice concesii teritoriale făcute Rusiei, transmite Kyivindependent.
Însuși Donald Trump a declarat joi într-un interviu acordat postului NBC News că una dintre primele sale priorități, odată ce va prelua în ianuarie funcția de președinte, va fi să facă „puternică și de neclintit” granița Statelor Unite, dar a precizat și că este gata să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin.
La rândul său, Putin a declarat în timpul unui forum la Soci că este "gata să reia contactul" cu președintele ales al Statelor Unite Donald Trump pe care l-a felicitat cu victoria obținută la alegerile prezidențiale , relatează Moscow Times. Publicația amintește că Trump a afirmat că e în stare să convingă Kievul și Moscova să pună capăt războiului ruso-ucrainean, însă a oferit puține detalii privind planurile sale de souționare a conflictului. Rusia consideră însă exagerată promisiunea lui Trump de a restabili rapid pacea, notează Moscow Times, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov. Între timp, oficiali de rang înalt de la Kremlin, din Guvernul rus și din Ministerul rus de Externe și-au exprimat în privat un optimism prudent sperând că politicile lui Trump îi vor oferi lui Putin un avantaj atât în războiul din Ucraina, cât și în eforturile sale de a slăbi Uniunea Europeană, mai scrie The Moscow Times.
Între timp, situația de pe câmpul de luptă rămâne complicată pentru armata ucraineană, ea fiind nevoită să se retragă în fața ofensivei treptate a trupelor ruse care au superioritate numerică pe linia frontului din Donbas, notează EFE. În schimb, armata rusă nu reuștește să străpungă linia de apărare ucraineană din regiunea Kursk, transmite agenția de presă cu referire la informațiile transmise de comandanții militari ucraineni care operează în zonă. Potrivit acestora, din 6 august, când trupele ucrainene au pătruns în Kursk, Rusia a pierdut în luptele din regiune peste 20.000 de soldați - aproximativ 8.000 uciși și 12.000 răniți. Aceleași surse afirmă că armata ucraineană controlează peste 600 de kilometri pătrați în regiunea Kursk și menține situația sub control în pofida câtorva mii de soldați nord-coreeni care au fost dislocați în zonă pentru a sprijini trupele ruse. Experții intervievați de agenția de presă subliniază că situația de pe câmpul de luptă va influența eventualele negocieri de pace. Or, cel care va avea avantaj pe front va putea pune condiții ducând tratative de pe poziții de forță.
Euronews analizează în ce mod colapsul guvernului german afectează stabilitatea Uniunii Europene. Prăbușirea guvernului german, care a survenit la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump a fost ales pentru a doua oară, a trimis unde de șoc în toată Europa, constată postul paneuropean de televiziune. Expertul în politici UE, Dr. Thu Nguyen, consideră că "pe plan intern, destrămarea coaliției a fost inevitabilă. Semnele au existat în zilele precedente, iar diferențele și conflictele dintre cei trei parteneri de coaliție au fost pur și simplu prea mari pentru a fi depășite". Expertul observă însă că momentul în care coaliția de guvernare s-a destrămat este unul nefericit, având în vedere că UE și Germania au nevoie de o conducere puternică. Riscul aici ar fi ca Europa să se fragmenteze și mai mult: „Fără un guvern funcțional în Germania și cu un președinte și un guvern francez foarte slăbit, există pur și simplu o lipsă de conducere”, spune expertul.
Criza politică din Germania lasă Europa fără cârmă înainte de întoarcerea lui Trump, titrează The Wall Street Journal. Acum, Europa se confruntă cu luni de paralizie politică, în timp ce numeroasele sale crize fierbinți se apropie de fierbere, constată publicația. Curentele politice care răstoarnă guvernele din Europa sunt similare cu cele care l-au propulsat pe Donald Trump să recâștige președinția, Senatul și, foarte posibil, Camera reprezentanților. Alegătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt într-o dispoziție agitată, nemulțumiți de economie și neimpresionați de eforturile politicienilor de a controla o creștere a imigrației ilegale, comentează WSJ. Între timp, ostilitatea deschisă a președintelui ales al SUA față de Ucraina crește presiunea asupra Europei pentru a-și intensifica sprijinul pentru Kiev și a miza pe propria reînarmare, remarcă publicația.