Internațional

Revista presei internaționale: Soluții pentru încheierea războiului ruso-ucrainean; Riscul unei crize economice de proporții în Rusia

Presa internațională atrage tot mai mult atenția asupra modului în care se pot găsi soluții pentru încheierea războiului ruso-ucrainean, mai ales după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Situația economică grea care ar putea provoca o criză de proporții în Rusia, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în Germania și soluțiile de reconciliere între foștii comuniști și disidenți din Cehia se numără printre alte teme abordate de publicațiile străine.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, manifestă un interes deosebit față de două puncte din așa-numitul „plan al victoriei” pe care i l-a prezentat în septembrie liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Conform unor surse diplomatice citate de Financial Times, aliații Ucrainei din Europa și din SUA, inclusiv republicani influenți de la Washington, i-au propus lui Trump să stimuleze colaborarea cu Ucraina, evitând oprirea ajutorului american pe care îl oferă. Una dintre propunerile din planul de pace al Kievului care i-ar plăcea lui Trump e legată de înlocuirea unor trupe americane din Europa cu forțe ucrainene după încheierea războiului, scrie publicația americană. Cealaltă propunere, față de care s-a arătat „interesat” Trump, e împărțirea resurselor naturale ale Ucrainei cu partenerii vestici. În plus, guvernul de la Kiev analizează cum ar putea crește investițiile americane în Ucraina pentru a-i face pe plac lui Donald Trump, remarcă Financial Times.

Sprijinul pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru aliații săi occidentali până când va fi posibil un acord de pace. E mesajul transmis de președintele Franței, Emmanuel Macron după o întâlnire cu secretarul general al NATO Mark Rutte, scrie Evropeiska Pravda. Potrivit publicației, Macron a subliniat importanța unei Ucraine puternice pentru securitatea Europei și a NATO, precizând că nicio decizie despre Ucraina nu trebuie luată fără implicarea acesteia. Președintele francez a reafirmat că Europa trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria securitate, promovând ideea unei "autonomii strategice" pentru continent, relevă Evropeiska Pravda.

France Press informează că între timp, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns ieri la Bruxelles pentru a discuta sprijinul pentru Ucraina cu oficiali din NATO și Uniunea Europeană, inclusiv cu ministrul de externe de la Kiev, Andrii Sibiga.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat să participe la fotografia de grup a summitului climatic al ONU de la Baku din cauza prezenței liderului belarus, Alexandr Lukașenko, transmite Polsat. Potrivit publicației poloneze, Duda a refuzat să se asocieze în acest fel cu un șef de stat care susține agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Asemenea gesturi sunt considerate importante în politică, remarcă Polsat, amintind că anul trecut, președinții Poloniei, Letoniei și Lituaniei au procedat la fel la summitul climatic din Dubai, din cauza prezenței lui Lukașenko.

Elitele de afaceri din Rusia nu împărtășesc prognozele optimiste ale guvernului de la Moscova privind creșterea economică și nici nu cred în anularea sancțiunilor internaționale după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, scrie Bloomberg. Potrivit publicației, miliardarii ruși consideră că schimbările din economie sunt îngrijorătoare din cauza degradării bazei industriale și a crizei forței de muncă provocate de război. Prognozele pe termen mediu și lung sunt negative, iar unii experți citați de Bloomberg prevăd un posibil colaps economic în câțiva ani. Sectorul energetic și alte industrii strategice se confruntă cu dificultăți, iar unele companii mari, precum Gazprom, au devenit neprofitabile, spun analiștii citați de aceeași publicație.

În timp ce suportă pierderi grele în Ucraina, Rusia oferă salarii mari și bonusuri pentru a atrage noi recruți, scrie The Wall Street Journal. În unele dintre cele mai sărace regiuni ale țării, un salariu militar este de cinci ori mai mare decât media, iar familiile celor care mor în prima linie primesc compensații mari de la guvern, notează publicația. Economistul rus Vladislav Inozemțev calculează că familia unui bărbat de 35 de ani care luptă timp de un an și apoi este ucis pe câmpul de luptă ar primi în jur de 14,5 milioane de ruble, echivalentul a 150.000 de dolari, din salariul soldatului, dar și despăgubiri de deces. Este mai mult decât ar fi câștigat cumulat lucrând ca civil până la vârsta de 60 de ani în unele regiuni. Atât de mulți soldați au fost uciși acum încât plățile – însumând până la 30 de miliarde de dolari în ultimul an, până în iunie – sunt un simptom grăitor al modului în care războiul transformă societatea rusă și economia în general. Plățile au contribuit la o rată ridicată a inflației care afectează Rusia, ceea ce a determinat banca centrală să ridice ratele dobânzilor la aproape 21%. Totodată, fluxul continuu de bărbați care merg pe front provoacă o criză de muncă, lipsind angajatorii de sudori, șoferi și constructori.

UE ar trebui să utilizeze activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat ieri în Parlamentul European, fostul premier al Estoniei și viitorul șef al diplomației europene, Kaja Kallas, transmite Euractiv. Kallas a precizat citată de publicație că Rusia va trebui să plătească pentru distrugerile pe care le provoacă chiar dacă va solicita returnarea activelor sale în cazul unor eventuale negocieri de pace. În prezent, activele înghețate ale Rusiei în băncile occidentale sunt estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari și generează câștiguri de 3–5 miliarde de euro anual, subliniază Euractiv.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania ar urma să aibă loc pe 23 februarie, dezvăluie revista Spiegel. Publicația face referire la informațiile obținute din partea unor membri ai Partidului Social Democrat de la guvernare și ai celei mai mari alianțe de opoziție creștin-democrate care au convenit asupra datei viitorului scrutin. Coaliția de guvernare din Germania formată din social-democrații cancelarului Olaf Scholz, verzi și democrații liberi s-a destrămat pe 6 noiembrie, amintește Spiegel. Unul dintre principalele motive au fost nemulțumirile din interiorul coaliției privind gestionarea crizei economice și reducerea cheltuielilor bugetare în condițiile unei economii slăbite, explică revista germană.

Guvernul Cehiei a schimbat sistemul de achitare a pensiilor în semn de reconciliere între cei care au colaborat cu regimul comunist și disidenți, relatează EFE. Conform noii legi, pensiile fostelor cadre comuniste au fost reduse cu aproximativ 60 de euro, în timp ce disidenții, care au fost discriminați în perioada regimului comunist, vor primi cu 176 de euro mai mult, informează agenția de presă EFE.

Publicațiile de pe mapamond comentează și felul în care președintele ales al SUA, Donald Trump, își formează noua echipă guvernamentală. The New York Times atrage atenția asupra funcției de secretar al Apărării, care ar urma să fie preluată de un veteran al războaielor din Irak și Afganistan, tot el gazdă Fox News. Alegerea lui Pete Hegseth, un susținător devotat al președintelui ales în primul său mandat, este în afara normei tradiționale, constată publicația. Președintele ales Donald Trump a numit un aliat al televiziunii pentru a conduce Pentagonul și 1,3 milioane de soldați activi, observă The New York Times. Politico notează că alegerea surpriză anunțată marți de Donald Trump, a unui comentator conservator și gazdă de televiziune, a șocat Washingtonul, care se aștepta la un candidat din rândul parlamentarilor experimentați sau a celor cu experiență în politica de apărare. Oficialii din securitatea națională și analiștii apărării s-au pregătit pentru surprize din partea lui Trump, după ce au trecut prin primii patru ani de mandat. Chiar și așa, ei spun că numirea gazdei Fox News și veteranului decorat al armatei, Pete Hegseth, i-a surprins complet. „[Trump] pune cea mai mare valoare pe loialitate”, a declarat într-un interviu pentru Politico, Eric Edelman, fost înalt oficial politic al Pentagonului în timpul administrației Bush.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult